Leif Silbersky: Det finns en god Niklas

NYHETER

UMEÅ

Advokat Leif Silbersky promenerar i solskenet från polishuset till sitt hotell. Dagens förhandling i säkerhetssalen mot Hagamannen är slut, och Silbersky är full av känslor.

- Det finns den gode Niklas Lindgren som inte gör något ont, säger han. Men varför finns den andre?

Foto: talar ut Aftonbladets Peter Kadhammar tillsammans med Niklas Lindgrens försvarsadvokat Leif Silbersky. Silbersky säger att han sällan har haft så bra kontakt med en klient som med Niklas Lindgren.

Silbersky, Sveriges kanske mest erfarne brottsmålsadvokat, folkhemmets Perry Mason, har genom decennierna haft många klienter med två sidor.

Men aldrig har de varit så klart åtskilda, och så diametralt motsatta, som hos Niklas Lindgren.

- Situationen är svårgripbar. När jag talar med Niklas är det som när du och jag talar. Men jag vet att det finns två Niklas framför mig. Det finns en ohyggligt god och en ohyggligt ond Niklas. Något sådant har jag aldrig sett förut.

Advokaten har, liksom alla andra, svårt att förstå vad som faktiskt skett.

- Niklas själv har rent fysiskt hatat den andra personen inom sig. Han skulle vilja gripa tag i den personen och utplåna honom och döda honom.

Skillnaden mellan den ene Niklas Lindgren och den andre var - är - hisnande. Hans ena barn låg på sjukhus. Han hälsade på barnet. Några timmar senare överföll han, våldtog och försökte enligt åklagaren mörda en kvinna utanför samma sjukhus.

Ytterligare några timmar senare hälsade han på sitt barn igen.

- Enda förklaringen är den totala kluvenheten.

Silbersky säger att Niklas Lindgren mellan attackerna mot kvinnorna hade djup ångest. Den försökte han dämpa genom att intensivt gå in för arbetet (han ansågs vara den skickligaste plåtslagaren på Motorcentralen), ta hand om sin familj och delta i sociala aktiviteter i hembyn söder om Umeå.

Övervägde han självmord?

- Det vill jag inte kommentera.

Lindgren var full när han överföll kvinnorna.

- Den svenska spritkulturen har en stor skuld, säger Silbersky. Den blir extra tydlig i en liten norrländsk stad. Jag förstår att det dricks betydligt mer här uppe. Problemet är att Niklas tål mycket. Om han tålde mindre skulle han ha spytt och somnat.

Varför avstod inte Lindgren från spriten?

- En alkoholist resonerar: Ett par supar klarar jag. Niklas resonerade: I kväll klarar jag mig, i kväll händer inget.

För Silbersky är det självklart att Lindgren är psykiskt störd, även om han inte är allvarligt psykiskt störd i lagens mening. Frågan är hur en sådan störning uppstår och varifrån aggressiviteten kommer.

Barndomen?

Silbersky har träffat Lindgrens föräldrar och beskriver dem som "härliga människor". Lindgren själv säger att barndomen var lycklig.

Familjelivet?

Lindgren är fäst vid sin familj, förtvivlad över den olycka han dragit över den. Sambon och barnen har flera gånger hälsat på honom i häktet.

- Jag ansåg inte att barnen skulle träffa honom till att börja med. Inte i den miljön och den situationen. Det var barnen jag tänkte på. Men socialen tyckte annorlunda och jag böjde mig.

Så var finns svaret på gåtan Hagamannen?

Leif Silbersky har sällan haft så nära kontakt med en klient. Periodvis har de talats vid två gånger om dagen.

Men advokaten har inte kommit närmare svaret än någon annan.

- Tänk dig att detta pågick i ... vad var det ... sju år. När han överföll kvinnorna försökte han inte dölja sin identitet. Umeå är en liten stad. Det är förunderligt att han aldrig blev igenkänd.

Niklas Lindgren visste att det var kört när polisen hade tagit dna-prov. Ändå gick han tillbaka till arbetet, och ändå nekade han när han greps efter det positiva provresultatet. För Silbersky är inte det så konstigt.

- Det finns alltid en from förhoppning om att något ska gå snett i polisens utredning. Men sedan ringde han mig och ville erkänna och jag kontaktade omedelbart polisen.

Hagamannen är borta och vi kanske aldrig får veta vem han var. Men Niklas Lindgren finns. Om inte alltför många år är han en fri man igen.

- Säg att han får åtta år och kommer ut efter sex. Då kan det ske igen. Det är otroligt viktigt att han får vård så att bara den gode Niklas kommer ut, säger Leif Silbersky.

Läs mer:

Tidigare:

Peter Kadhammar