PRICKADE

NYHETER

Kritiken mot regeringen kan påverka väljarna i höstens val

Foto: Förtroendekris "Tilltron till socialdemokraternas förmåga att regera landet har varit ett av partiets starkaste trumfkort i kampen om väljarna. Riktigt så enkelt är det kanske inte nu", skriver Lena Mellin.

Mer än var fjärde minister kritiseras av en enig riksdag.

Mest omfattande är kritiken mot Göran Persson.

Vad säger väljarna om det?

Listan över statsråd som kritiseras av riksdagen blir allt längre. I dag offentliggörs konstitutionsutskottet KU:s årliga granskning av regeringens sätt att sköta sitt arbete.

Tredje gången på ett halvår

Göran Persson, folkhälsominister Morgan Johansson och försvarsminister Leni Björklund får kritik.

Det är tredje gången på ett halvår som statsråd kritiseras offentligt. Först ut var Katastrofkommissionen som undersökte haveriet på regeringskansliet efter flodvågskatastrofen annandag jul 2004. Tre statsråd fick allvarlig kritik.

Därefter kom KU:s granskning av regeringens agerande i samband med tsunamin. Sex statsråd fick kritik, först av utskottet och sedan av en enig riksdag. Även s-ledamöterna kritiserade sin egen regering.

Och i dag är det alltså dags igen.

KU:s kritik brukar sällan få någon effekt. Bland annat eftersom den inte får några konsekvenser. Det arkiveras bara i riksdagens digra arkiv. End of story.

Fog för misstänksamhet

Men riktigt så enkelt är det kanske inte nu. Tilltron till socialdemokraternas förmåga att regera landet har varit ett av partiets starkaste trumfkort i kampen om väljarnas gunst.

Enligt valforskaren Sören Holmberg vid Göteborgs universitet har väljarna under de senaste 25 åren ansett att "socialdemokraterna sköter sig bättre som regering än de borgerliga".

Det finns fog för misstänksamheten. Den första borgerliga regeringen sedan andra världskriget sprack efter bara två år. Den andra höll inte längre. Den tredje förlorade valet efter en avgrundsdjup ekonomisk kris.

Stora brister

Men nu har alltså tre digra undersökningar visat på brister även i det socialdemokratiska handlaget.

Så stora att mer än vart fjärde statsråd kritiseras av en enig riksdag.

Det fräter på förtroendekapitalet. Precis som Lars Danielssons lögner, åtalen mot SSU:s ordförande Anna Sjödin och Malmös kommunalråd Ilmar Reepalu och förundersökningen mot Göran Persson.

För regeringen är våren inte ljum. Den är iskall.

Läs mer

Kritiken mot statsråden

Lena Mellin