Tonårstjejer är mediesmartast

NYHETER

Kommunicerar mer än killarna i de trådlösa medierna

Tonårsflickor surfar mer på internet, talar mer i mobilen, och använder olika medieplattformar mer än killar i samma ålder.

Det visar en stor brittisk studie.

Bara när det gäller datorspel eller att använda spelkonsoler leder killarna.

Tonårsflickor är mediesmarta. De rör sig ute på internet och de interagerar med television och radio i högre grad än killarna.

Det visar en studien, gjord av Ofcom, en brittisk organisation som reglerar landets trådlösa kommunikationsindustri.

Det är en av de mest omfattande studier som gjorts av ungas vanor när de handskas med de nya medierna.

Barn mellan åtta och femton år deltog i studien.

Att flickor talar mer i telefon är väl knappast nytt för någon. De har också överfört sina vanor till nätet där de kommunicerar flitigt. Många gånger är det endast den unga flickan i familjen som surfar på internet.

Barnen bättre tekniker än föräldrarna

Undersökningen visar också att barnens förmåga att handskas med de nya mediekanalerna rent tekniskt är överlägsen föräldrarnas. Det medgav två tredjedelar av föräldrarna till barnen i studien.

När barnen redan ställt in videons timer för inspelning står föräldrarna fortfarande och bläddrar i manualen.

- Jag överdriver inte när jag säger att mediekunskap i vid mening är lika viktig idag för vår utveckling som allmänbildning var på 1800-talet, sa Storbritanniens kultuminister Tessa Jowell, nyligen. Det skriver The Guardians nätupplaga.

- Tidigare var det skrivna ordet enda vägen till kunskap. Nu finns det många fler. Den mest försåtliga skillnaden går mellan dem som förstår det och dem som inte gör det.

Simone Söderhjelm