Kaparna får asyl i England

NYHETER

Höll 70 som gisslan på plan

LONDON

Männen kapade ett flygplan och begärde att det skulle flygas till London.

I tre dygn höll de passagerarna som gisslan.

Nu får de asyl i Storbritannien.

Foto: Specialstyrkor har omringat det flygplan som kapades av afghanska medborgare 2000. Nu får de nio kaparna stanna i England.

Kapardramat i februari 2000 toppade tidningar och nyhetssändningar över hela världen. Nio afghanska män kapade, beväpnade med handeldvapen och sprängmedel, en Boeing 727 i Kabul.

Flydde från talibanerna

Planet flögs till Stanstead-flygplatsen i London där de höll passagerarna som gisslan i 70 timmar innan brittiska elitsoldater stormade planet. Varken kaparna eller passagerarna kom till skada.

När kaparna förhördes uppgav de att de flytt från talibanernas Afghanistan och begärde politisk asyl.

Nu, sex år senare får de rätt. Högsta domstolen beslutade i går att männen ska få stanna i Storbritannien. Redan 2004 avgjorde en domstol att det inte går att utvisa männen till Afghanistan trots att talibanerna inte längre är vid makten.

"Strider mot sunt förnuft"

Då belade regeringen dem med restriktioner så att de inte fick jobba eller resa utomlands. Det beslutet beskriver Högsta domstolen nu som ett "klart fall av maktmissbruk".

-Att vi inte ska kunna deportera personer som kapat ett flygplan strider mot allt sunt förnuft, sa premiärminister Tony Blair i går.

Jens Kärrman