Han bestiger Mount Everest – utan ben

NYHETER

Fick köldskador vid tidigare expedition - amputerade båda benen

1 av 2 | Foto: Mark Inglis på väg mot toppen.

47-årige Mark Inglis är på god väg att bestiga Mount Everest.

Det har många gjort före honom – men Mark gör det utan sina riktiga ben, eftersom han är dubbelt amputerad.

– De kan redan ha varit uppe och vänt, säger hans fru Anne.

Anne Inglis räknar med att hennes make och den grupp han klättrar med kommer att nå Mount Everests topp någon gång under måndagen.

– Han sa att han kanske inte kommer att ringa från toppen, utan väntar med att ta kontakt tills han kommit tillbaka till det fjärde baslägret, säger hon till nyhetsbyrån AP.

Två benproteser

Nyzeeländaren Mark Inglis, vars båda ben amputerats och ersatts med proteser, lämnade baslägret i morse lokal tid. Vädret var perfekt, och hans fru tror att han därför redan kan ha varit uppe på toppen och vänt.

Om Mark Inglis lyckas bestiga det 8 850 meter höga berget, blir han först i världen med bedriften. Ingen före honom har nått toppen med två benproteser.

Klättraren Mark Inglis båda ben fick köldskador under en expedition på Mount Cook, Nya Zeelands högsta berg, år 1982. De fick amputeras strax nedanför knäna.

Till välgörenhet

Längs vägen upp mot Mount Everests topp gick Marks ena benprotes av, och fick repareras på 6 400 meters höjd.

Mark Inglis klättrar inte bara för sin egen del. Han har i intervjuer berättat att han blir sporrad av att expeditionen förväntas samla in flera hundra tusen dollar till förmån för ett center i Kambodja som hjälper handikappade människor.

Bidrag till insamlingten kan lämnas via hemsidan.

Följ Marks väg mot toppen

Mia Carron