Nyheter

”Skatterabatt ger 10 000 nya jobb”

NYHETER

Konjunkturinstitutet: Halverad skatt på hushållsnära tjänster kostar inget för staten

Skatterabatt för dem som anställer någon för att städa eller sköta barn skulle ge över 10 000 nya jobb, enligt Konjunkturinstitutets nya utredning.

Och skattesänkningen skulle inte kosta staten någonting.

Konjunkturinstitutet (KI) har räknat på hur samhällsekonomin skulle påverkas om skatten sänks till hälften på hushållsnära tjänster. KI:s slutsats är att skattesänkningen skulle ge fler jobb. I basscenariot skulle det bli drygt 10 000 nya arbetstillfällen.

- Under förutsättning att våra antaganden håller skulle den vita sysselsättningen öka med mellan 3 000 och 19 000 personer på lång sikt, säger KI:s utredare Ann Öberg.

Det arbete som i dag görs svart skulle i högre grad göras i vita former, samtidigt som de hushåll som skulle köpa städning eller barnpassning till stor del skulle arbeta mer i sina vanliga jobb.

Enkelt uttryckt skulle kirurgen operera mer i stället för att städa hemma. Dessutom skulle de nya jobben i första hand gå till lågutbildade som i dag står utanför arbetsmarknaden.

Gratis för staten

Samtidigt skulle skattesänkningen inte kosta staten någonting alls, enligt KI.

- Med de antaganden vi gjort skulle sänkningen skulle inte påverka statens budget, säger Ann Öberg.

De borgerliga partierna har länge drivit kravet på skatteavdrag för hushållsnära tjänster. Socialdemokraterna och samarbetspartierna, miljöpartiet och vänsterpartiet, har varit emot. Men miljöpartiets språkrör Peter Eriksson vill inte kategoriskt avfärda förslaget.

- Vi är skeptiska till att subventionera en viss sektor och hittills har argumenten för sådana skatteavdrag inte vägt över. Men vi har ingen dogmatisk syn som socialdemokraterna och vänsterpartiet, säger Eriksson till TT.

Om miljöpartiet byter fot i frågan kommer det att finnas en majoritet i riksdagen för att sänka skatten på hushållsnära tjänster.

- För att partiet skulle ändra uppfattning krävs rätt mycket diskussioner, säger Eriksson.

Ord till handling

TCO:s ordförande Sture Nordh bedömer att det är dags att gå från ord till handling och pröva förslaget. Fastighetsanställdas förbunds ordförande, Hans Öhlund, är också försiktigt positiv.

- Om det går att minska svartarbetet och det samtidigt inte innebär en merkostnad för samhället så är det intressant att pröva det, säger han.

Ulf Lindberg, näringspolitisk chef vid Almega, branschorganisation för tjänsteföretagen, tycker att det är viktigt att statliga KI nu bedömer att en skattesänkning inte kostar något för staten.

- Här kan Sverige få 10 000 nya arbeten till ingen kostnad alls för statskassan, säger Lindberg.

Att just sektorn för hushållsnära tjänster ska subventioneras beror på att problemet med svartarbete är störst där, anser Ulf Lindberg.

- Den svarta sektorn för hushållsnära tjänster beräknas omsätta 3 miljarder kronor och den vita omkring 150 miljoner, säger han.

Sten Gustafsson/TT Lillemor Idling/TT

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter