Danska och norska ambassaderna i Jakarta stormade i dag

Foto: ap
Demonstranterna stormade ambassaden och brände den danska flaggan.
NYHETER

Vreden över Jyllands-postens agerande sprider sig.

På fredagen stormades Danmarks och Norges ambassader i Indonesiens huvudstad Jakarta.

Och i Sudan attackerades norska biståndsarbetare på torsdagen av stenkastande ungdomar.

Kofi Annan manar nu till "fredlig dialog och ömsesidig respekt".

Enligt nyhetsbyrån Reuters var det upp till 300 uppretade muslimer som stormade in i den norska och danska ambassadsbyggnaden - som dessutom rymmer ett flertal andra utländska kontor.

Byggnadens yttre ordningsvakter undanmanövrerade demonstranterna med hjälp av bambukäppar, men i lobbyn stoppades de. Där skrek de sedan ut sitt missnöje med Jyllands-postens publicering av de tolv Muhammed-teckningarna.

- Vi är inte terrorister, vi är inte anarkister, men vi är emot dem som smädar islam, ska en man ha skrikit enligt AP.

Den svenska ambassaden ligger på nionde våningen i samma byggnad. Sveriges ambassadör i Jakarta, Lennart Linnér, bekräftar händelsen för TT.

Ville inte tala med svenskarna

– Den var en grupp som tog sig in, men de stoppades i lobbyn. De fick skicka upp några representanter som fick prata med folk på den danska ambassaden, säger Linnér.

Han bekräftar också äggkastningen mot den danska ambassadskylten, men betonade att skadegörelsen inte var omfattande och att demonstranterna i stort sett var fredliga.

– En del av dem skanderade just att de inte ville förstöra något.

AFP uppger att demonstrationsledarna hjälpte polisen att kasta ut de värsta bråkstakarna. Under mötet med den danske ambassadören sades denne ha lovat att utfärda en offentlig ursäkt för teckningarna.

– Om de inte gör det så sparkar vi ut dem ur landet och kräver att Indonesien kallar hem sin ambassadör, sade en av demonstrationsledarna.

Indoneserna visade inget intresse för att tala med svenskarna i huset.

– Vi gjorde väl inte direkt reklam för oss heller, säger Linnér.

Ambassadör Linnér uppger att säkerheten skärpts och att omkring 25 poliser stationerats utanför byggnaden.

Brände danska flaggan

Utanför byggnaden ska demonstranterna sedan ha kastat ägg och slitit ner och bränt ambassadens danska flagga.

Därefter ska de ha fortsatt demonstrationen vid en indonesisk tidning, som under torsdagen publicerade en av teckningarna på sin hemsida.

Demonstrationen är en av de första reaktionena hittills på Muhammed-teckningarna i Indonesien - världens mest folkrika muslimska nation.

- Det här handlar om okänslighet och en trend av islamofobi. Som ett demokratiskt land är vi mycket medvetna om vikten av pressfrihet, men vi anser också att den inte bör användas för att förtala eller kränka heliga religiösa symboler, kommenterar landets utrikesministerium demonstrationen enligt AP.

100-tal stenkastare

I Sudan avbröt norska biståndsorganisationer på torsdagen allt arbete, sedan ett 100-tal unga muslimer kastat sten på hjälparbetarnas bilar. Samtidigt skreks slagord i protest mot Jyllands-posten.

Arbetet kommer nu att ligga nere fram till måndag. Då ska ledningarna för de båda biståndsorganisationerna Flyktinghjälpen och Kyrkans Nödhjälp i Norge, utvärdera situationen på nytt.

FN:s generalsekreterare Kofi Annan kommenterar de växande muslimska reaktionerna med oro.

- Han anser att pressfrihet alltid måste tillämpas på ett sätt som till fullo respekterar religiösa övertygelser och trossatser hos alla religioner, skriver hans pressekreterare i ett pressmeddelande och fortsätter:

- Generalsekreteraren tror också på vikten av att övervinna missförstånd och förbittring mellan människor med olika tro och kulturella traditioner genom fredlig dialog och med ömsesidig respekt.

Karin Henriksson, TT