– Svara på barnens frågor, men skräm inte

NYHETER

BRIS regionchef Martin Höög chattade om hur man ska tala om hemska händelser med barn

   Martin Höög säger: Hej och välkommen till dagens chat. Nu är jag på plats! /Martin

fia säger: Hej, min son som är tio ställer många frågor om det som hänt i Tungelsta. Hur pratar man med barn om sådant här - man vill ju varna, men inte skrämma...

   Martin Höög säger: Det är en bra attityd, att vilja prata om det men inte skrämma. Utgå från det som han själv tar upp och svara ärligt och utifrån det du vet. Det är bra att som vuxen visa att man själv reagerar och tycker det är svårt det som har hänt.

grodan säger: Vilka befogenheter har socialtjänsten i sverige i dag? Jag upplever att de ingriper alltför sällan.

   Martin Höög säger: Socialtjänsten har genom socialnämnden befogenhet att omhänderta barn om man gör bedömningen att de är i fara. Ibland tycker man att det är för sällan, andra är rädda att det är för ofta. Det är viktigt att man som granne, bekant eller annan ser till att man meddelar socialtjänsten om man ser behov av deras ingripanden. Som privatperson kan man vara anonym.

Charlie säger: Är det bättre att tala om det än att försöka skydda barnen?

   Martin Höög säger: Det beror mycket på barnens ålder och mognad. Ofta är det bäst att utgå från det barnen själva säger - eller man kan fråga om de hört talas om vad som hänt, och om det är något de undrar över.

Siv säger: Hur klarar du av att hantera ditt jobb - antar att du får höra mycket elände.

   Martin Höög säger: Jo, på BRIS får vi höra mycket elände. Och då är det viktigt att man kan prata med varandra om det. Men vi får också tillbaks mycket från de barn som tar kontakt med oss. Ofta är vi imponerade över barns styrka, vilja och mod!

Kiki säger: Kan ni anmäla saker ni får in via er telefon, eller har ni tystnadsplikt?

   Martin Höög säger: Alla som tar kontakt med oss är helt anonyma. Vi kan alltså inte anmäla eller rapportera saker om inte den som ringer ber oss göra det. Ibland händer det, att barn vill ha vår hjälp att t ex komma i kontakt med socialtjänsten, och då kan vi ordna det. Men då agerar vi på barnets uppdrag.

säger: Hej, varför är det bara män som begår våldsbrott nästan?

   Martin Höög säger: Det är svårt att svara på, och det finns nog andra som vet mer om just varför det är så. Det vi ser i vår verksamhet, är att barn också utsätts för våld - både fysiskt, psykiskt och sexuellt - från kvinnor. Ibland är det svårare för barn att prata om det, särskilt om det är en pojke som utsätts.

Umeå säger: Fick ni in många samtal från oroliga barn i samband med Hagamannen?

   Martin Höög säger: Det var inte en händelse som vi märkte så mycket av här.

Lena säger: Usch, ja vad säger man såååå fruktansvärt! Har FYRA barn i olika åldrar och våldet finns tydligen i alla åldrar. Man säger ofta till sina barn att "det var bättre förr" och själv är man född i slutet på 60 talet. Man hör ju själv hur det låter för det har generationer sagt till varandra. Men det var bättre förr, ska man inte våga låta sina barn gå hem från skolan? Om barnen själva inte tar upp det ska man då inte förklara menar du?!

   Martin Höög säger: Om man känner sig osäker på om man ska prata om det eller inte, så tror jag man kan utgå från det barnen själva säger just när det här har hänt. Men sedan behöver man naturligtvis prata allmänt med sina barn om vad som gäller när de är ute, hur de ska hantera främmande personer osv. Man kan inte skydda sina barn från allt - men man måste ge dem "verktyg" för att hantera tillvaron.

offer säger: Vad beror barnmisshandel på?

   Martin Höög säger: Det beror på många olika saker. Idag tror jag trötthet och stress bidrar, att vuxna inte orkar hålla på den spärr som man egentligen har. Jag tror att det är ytterst få vuxna som idag tycker att aga eller misshandel är rätt som uppfostringsmetod.

Tine säger: Finns det några "trender" i vad det är som barn mår dåligt över? Tilltagande skönhets- och viktfixering t.ex...

   Martin Höög säger: Vi ser att barn och ungdomar mår alltmer dåligt psykiskt. Många menar själva att det har att göra med ökande krav på att prestera, att se bra ut, att lyckas på många olika områden osv.

Mikael åkesson säger: Ska man vara rädd när man låter sina barn sova hos kompisar i fortsättningen?

   Martin Höög säger: Det tycker jag inte. Men man har som förälder alltid ett ansvar för sina barn, och det är bra att prata med de vuxna i den andra familjen och kolla att allt är OK. Det brukar kännas bra för barnen också, att de vuxna har koll på vad som gäller.

Ulf säger: Hur tycker du att rättsväsendet hanterar barn som kommer i kläm?

   Martin Höög säger: Jag tycker det finns mycket mer att göra för att stödja de barnen. Det handlar t ex om att poliser, domare, nämndemän m fl behöver bättre barnkompetens, och barns egen roll i rättssammanhang behöver stärkas - t ex genom starkare system för målsägandebiträde.

Stiv säger: Vilken är det vanligaste anledningen att barn ringer till er?

   Martin Höög säger: Det vanligaste ärendet idag är familjekonflikter - därefter kompis- och kärleksrelationer och mobbning. Du kan läsa mer om alla våra kontakter i BRIS-rapporten som finns på www.bris.se

Milo säger: Varför blundar många för barnmisshandel?

   Martin Höög säger: Jag tror många tycker det är svårt att se att det förekommer. Man vill inte att det ska vara så, och då blundar man. Men det vore en enorm hjälp för många barn om fler vuxna åtminstone vågade ta ett litet steg - och antingen prata med barnet ifråga, eller kontakta socialtjänsten.

Det var sista frågan för idag. Tack för ert engagemang i de här viktiga och svåra frågorna! Hälsningar, Martin

Läs mer: