10 skadade i bilolycka

NYHETER

Bilist for in i mittvajern - kom över på fel körbana

MALMÖ

Bilisten fick kast på sin Honda och for in i mittvajern. Den töjde sig så mycket att han kolliderade med två mötande bilar.

Tio personer skadades vid olyckan utanför Kristianstad, varav två allvarligt.

Olyckan inträffade på E 22 vid Fjälkinge utanför Kristianstad vid lunchtid i går.

- En bilist kom utanför asfaltskanten på höger sida, fick sladd och gick rakt in i vajerräcket som skiljer vägbanorna åt, säger Göran Wigermo vid Kristianstadspolisen.

Stolparna vek sig

-Ett antal stolpar vek sig och vajern töjde sig så mycket att bilen gick över och kolliderade med två mötande bilar.

Bilisten touchade den första mötande bilen och var mycket nära en frontalkrock med den andra, enligt Ingela Wessbo, inre befäl i Kristianstad.

Tio personer skadades vid olyckan. Allvarligast skadade är passageraren i Hondan och passageraren i den andra mötande bilen.

Nack- och ryggskador

-För samtliga handlar det främst om nack- och ryggskador, enligt Ingela Wessbo.

Flera av dem satt fastklämda och räddningstjänsten fick klippa upp bilarna för att få ut passagerarna. E22:an stängdes av och långa köer bildades under räddningsarbetet.

Vägverkets experter ska nu undersöka om vajerräcket fungerade som det ska.

"Kan töja sig 1,30"

-Vi vet att vajern kan töja sig 1,30 meter, säger Dan Johansson, som arbetar med mitträcken.

Tanken med vajern är att den ska hindra bilar från att komma över i motsatt körbana och frontalkrocka med mötande bilar.

Olyckan inträffade på en raksträcka, hastigheten var inte speciellt hög och bilen är av mindre modell - ändå kom bilen över i motsatt körbana och kolliderade med två bilar.

- Alternativet är ett helt stumt räcke. Det här är bättre och utan vajer hade risken varit stor att detta slutat i en dödsolycka, säger Vägverkets expert Dan Johansson.

Pelle Tagesson