Belgrad förnekar att Mladic gripits

NYHETER

Påstås vara lokaliserad och förhandlingar pågår

Först uppgavs att han gripits.

En stund senare dementerades detta av officiella regeringskällor i Belgrad.

Enligt de senaste uppgifterna pågår förhandlingar med Mladic för att få honom att ge upp - något som inte bekräftats officiellt.

Ratko Mladic, överbefälhavare och Radovan Karadzic, president. Båda är efterlängade vid FN:s krigsförbrytartribunal i Haag.

Motstridiga uppgifter kom sent på tisdag eftermiddag om jakten på efterlyste bosnienserbiske generalen Ratko Mladic, 63.

Statlig serbisk media uppgav att Mladic gripits.

Men enligt Srdjan Djuric, talesman för den serbiske premiärministern Vojislav Kostunica, är uppgiften om ett gripande felaktigt och en "manipulation" av uppgifter och ett försök att förhala regeringens arbete med att gripa Mladic.

Även serbisk polis förnekar via sin taleskvinna att Mladic har gripits, uppger AFP.

Samtidigt kom uppgifter från Serbien som säger att generalens gömställe hittats och att förhandlingar pågår för att få honom att ge upp.

- Han är lokaliserad men ännu inte gripen, säger en högt uppsatt källa vid serbiska säkerhetstjänsten till AP på tisdagskvällen.

Bildt: ”Tar livet av sig”

Tidigare fredssamordnaren Carl Bildt med mångårig erfarenhet av Balkan är väl insatt i hur Mladic agerar. Han tror inte att det blir lätt att gripa honom.

I sin dagbok på nätet, sin blogg, hänvisar Bildt enligt TT till tre scenarier som det spekuleras om i Belgrad, och som han håller med om.

Det mest sannolika är att Mladic tar livet av sig i ett kritiskt ögonblick. I andra hand att han blir dödad i samband med gripandet. Det minst troliga är att han grips levande.

Carl Bildt anser att det värsta som kan hända är att Mladic inte kan tas levande och därför inte kan föras till krigsförbrytartribunalen i Haag.

Massakern i Srebrenica

General Mladic var högste befälhavare för de serbiska trupperna och har varit efterlyst i tio år.

Han misstänks för krigsförbrytelser i samband med kriget på Balkan under första halvan av 90-talet, inklusive den blodiga massakern i Srebrenica 1995 - ett illdåd kallat det värsta i Europa sedan andra världskriget.

Under sex dagar mördades över 7000 bosniska muslimska män och pojkar av serbiska trupper.

I underlaget till krigsförbrytartribunalens åtal mot Mladic finns bland annan vittnesmål om hur en äldre man naglats fast vid ett träd och sedan tvingats äta inälvorna från sin sonson.

Statliga serbiska nyhetsbyrån Tanjug citerar bosnisk tv när man rapporterar att Mladic greps på tisdagen i området nära Tuzla i nodöstra Bosnien - nära gränsen till Serbien. Generalen sägs ha förts till den USA-ledda flygbasen i Tuzla, för vidare transport till Haag.

I Haag väntas Mladic ställas inför FN:s krigsförbrytartribunal.

EU-förhandlingar

Tidigare på tisdagen kom rapporter i serbisk media om att ett gripande var nära förestående, och att Mladic "skulle sitta på ett flygplan på väg till Haag i tid för att undvika komplikationer" i samtalen mellan Belgrad och EU.

Uppgifter finns också om att det i praktiken finns ett ultimatum - om inte regeringen i Belgrad levererar Mladic till domstolen i Haag före ett visst datum avbryts EU-samtalen.

Man spekulerar också om att Mladic skulle få möjlighet att ta sitt liv, eftersom han av många serber fortfarande betraktas som krigshjälte.

Fram till 2002 var sågs Mladic "vid fler tillfällen än Elvis" i Belgrad - trots att han var efterlyst för krigsbrott.

Sedan förändrades situationen. Serbiens nya regering med Kostunica i spetsen sa att man inte längre kunde skydda honom och Mladic gick under jorden.

Försvunnen är också Radovan Karadzic, under krigsåren den serbiska republikens president. Karadic är liksom Mladic efterlyst sedan 1995 och anklagas för folkmord och brott mot mänskligheten.

Efterlysta av FN-tribunalen

Av 161 misstänkta som åtalats vid FN:s krigsförbrytatribunal för det forna Jugoslavien (ICTY) var sex på fri fot på tisdagen:

Caroline Olsson