Jazzkungen Putte Wickman död

NYHETER

En världsstjärna har gått ur tiden – 81 år gammal

Sveriges jazzkung Putte Wickman avled natten till i dag på sjukhus.

Trots sin svåra sjukdom genomförde han en turné så sent som i höstas.

– Det här är en väldigt sorglig dag för mig, säger Anders Berglund, vän och kollega.

Foto: Putte Wickman, svensk jazz grand old man, har avlidit, 81 år gammal.

Klarinettisten och orkesterledaren Putte Wickman blev 81 år gammal. Vicky von der Lancken, manager, bekräftar dödsfallet för aftonbladet.se.

Putte Wickman tillbringade sin sista tid på sjukhus.

– Han fick ställa in en sommarturné förra sommaren eftersom han blev dålig. Men sedan genomförde vi en turné i höstas, för då var han bättre, berättar Vicky von der Lancken.

Putte Wickman hade under en längre tid kämpat mot cancern.

– Men om det var det som gjorde att kroppen inte orkade nu på slutet, det vet inte jag, säger Vicky von der Lancken.

Högt anseende internationellt

Wickman var en av Sveriges mest aktiva jazzmusiker och hade ett högt anseende även internationellt. Han spelade och turnerade in i det sista. Februariturnén "Wickmans vänner", med bland andra Björn Skifs, Jill Johnson och Anders Berglund, ställdes nyligen in eftersom Putte Wickman blivit sämre.

– Med Putte Wickmans bortgång har ytterligare en svensk jazzlegend gått ur tiden, säger utbildnings- och kulturminister Leif Pagrotsky i en kommentar.

”Stort konstnärskap”

– För mig är Putte Wickman synonym med spelglädje. Att sprida sin konst och musik med smittande lust och lekfullhet är för mig ett tecken på stort konstnärskap.

– Putte Wickman och hans klarinett har på något sätt alltid funnits, kommenterar Pagrotsky. För många av oss symboliserar Putte Wickman också den guldålder som den svenska jazzen uppnådde under 50-talet.

Wickman - en av de största

Mia Carron