Nyheter

Bolivias president avgår

NYHETER

Bolivias president Carlos Mesa meddelade sent på måndagen att han avgår sedan rasande demonstranter krävt att naturgasindustrin förstatligas.

– Det är min plikt att säga att det är så här långt jag kan gå, sade presidenten i den statliga televisionen. Av den orsaken är mitt beslut att erbjuda min avgång från posten som republikens president.

Mesa var president i 20 månader sedan hans föregångare, Gonzalo Sanchez de Lozada störtades i oktober 2003 efter att ha gett internationella bolag tillstånd att exportera all gas.

Tidigare på dagen hade Mesa tvingats fly från presidentpalatset i Bolivias huvudstad La Paz sedan rasande demonstranter försökt att tränga sig in.

– Det är mycket svårt för presidenten och regeringen att få något arbete gjort, sade presidentens talesman José Galindo efter att Mesa återvänt till palatset i en presidentlimousine under skydd av en militäreskort.

Rykten spreds att Mesa tagit sin tillflykt till en utländsk ambassad eller gömt sig på en militärbas.

Demonstranter belägrade presidentpalatset

Omkring 80000 demonstranter, bland dem Quechua- och Aymara-indianer, fattiga bönder, lärare, fackföreningsmedlemmar och gruvarbetare belägrade presidentpalatset och den närliggande kongressen vid huvudstadens största torg.

Tiotusentals protesterande slöt upp i demonstrationen i centrala delar av staden, några av dem ropade ”Inbördeskrig!” och kastade exploderande tändhattar när de framförde krav på förstatligande av naturgasindustrin.

TT-AFP

ANNONS EXTERN LÄNK

Jämför lån med Advisa - låna pengar enkelt och sänk din ränta

Advisa

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter