Hus och hem

Nu drabbas alla av trädgårdsfebern

NYHETER

Det ges ut fler trädgårdsböcker nu än någonsin. Nya lifestyletidningar trängs i tidningsställen. Och senaste samtalsämnet är balkonglådor och pelargoner.

Har du också anammat den nya trädgårdsflugan?

Bra - det gör dig lugn och harmonisk.

Längta till din trädgård - och njut av den. Då mår du kanske som bäst.

- Man får vaken vila. Puls och blodtryck sjunker. Koncentrationen förbättras, säger Patrik Grahn, docent i landskapsarkitektur vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) i Alnarp. Där forskar man bland annat på hur trädgården läker stress och utbrändhet.

- Hjärnan behöver få alla sinnen stimulerade för att vi ska må bra. I trädgården stimuleras syn, hörsel, smak, lukt och känsel. Det startar hormonella processer som får oss att må bra, tror vi. Vi har framför allt börjat titta på hormonet oxytocin, som även kallas må bra- eller lugn och ro-hormonet, säger Patrik Grahn.

Hur förbättras koncentrationen i trädgården?

- Ljud i naturen, som vindens sus i träden, uppmärksammar vi ofta omedvetet och utan att hjärnan tröttas av det. Hjärnan får "sinnesmassage". Den kan då lättare återhämta sig från det massiva informationsflödet som vi medvetet måste fokusera på och som kan leda till mental utmattning.

Metod för stress

Trägården har också blivit en metod att behandla stress och utbrändhet. Vid SLU i Alnarp finns olika typer av rehabiliteringsträdgårdar, till exempel skogsträdgård eller prunkande oas. Här får framför allt personer som "gått in i väggen", fått utmattningssyndrom, hjälp att komma tillbaka.

- De har inte haft någon riktig viloplats. De har inte ens kunnat få ro eller bli friska i sin egen trädgård, säger Patrik Grahn.

De har haft höga ambitioner och krav på sig själva både hemma och på jobbet för att kunna känna sig nöjda. De har varit perfektionister - även för hur det ska se ut i trädgården.

- De har börjat i fel ände till exempel, med växter som kräver mycket skötsel, och så har de misslyckats. Här kan trädgården bli en hjälp att bättre ta hand om sig själv. Man lär sig komma in i en annan lunk, ta paus och sänka kraven. Man får samtidigt igång både muskler och andning. Lust och nyfikenhet väcks till liv.

- Det finns alltid något nytt att upptäcka varje dag. Man får oväntade associationer. Bara att så frön eller plocka en bukett doftande, färgrika blommor kan vara laddat med symboler. Man börjar dagdrömma och kan få tankar på barndomen, ja, på händelser i hela livet.

Behandlingen har varit lyckad.

- Hittills har ingen fått "återfall", säger Patrik Grahn.

Varför mår du bra i din trädgård?

Så mår du bra i din trädgård

Trädgården läker stress

Ann-Cathrine Björnör Carlsson

ANNONS EXTERN LÄNK

Munskydd, solskydd och skönhet - handla allt inför sommaren hos MEDS här.

MEDS

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter

/

Hus och hem

ÄMNEN I ARTIKELN

Hus och hem

Trädgård