Brott mot män utreds oftare

NYHETER

Könet avgörs hur din polisanmälan behandlas

Kvinnor och män behandlas olika när de polisanmäler brott, enligt en granskning.

Utländska kvinnors brottsanmälningar utreds minst - svenska män är mest prioriterade.

Män som polisanmäler brott har betydligt större chans att få sitt ärende fört vidare i rättsprocessen än kvinnor, rapporterar Sveriges Radios program Kaliber som har granskat samtliga polisanmälningar, 7000 stycken, som kom in till ett antal stationer över hela landet under ett par veckor 2003.

Var tredje man, var fjärde kvinna

Var tredje anmälan som görs av en man leder till att polisen redovisar ett förundersökningsprotokoll för åklagaren, jämfört med var fjärde anmälan gjord av en kvinna.

Mönstret kvarstår även när grövre våldsbrott och sexualbrott rensats bort.

– Du har hittat någon form av diskriminering som vi faktiskt inte har vetat om, säger professorn i kriminologi Jerzy Sarnecki, som har värderat undersökningen, till Kalibers reporter.

Även etnicitet påverkar ärendets öde. När anmälaren har ett utländskt klingande namn går det trögare. Svenska män har dubbelt så stor chans att gå vidare i rättsprocessen som utländska kvinnor, enligt granskningen.

– Hur du än vrider och vänder på materialet så får du de skillnaderna. De svenska männen tas mera på allvar av polisen och invandrarkvinnorna tas minst på allvar, säger Jerzy Sarnecki.

Polispatrullens arbete avgörande

Stefan Holgersson är polis i Stockholms innerstad och han har forskat om ”Polisers yrkeskunskap och motivation”. Till Kaliber säger han att den första patrullen på plats är avgörande för hur fallet behandlas senare.

– Gör de ordentliga, detaljerade förhör med brottsoffret? Samlar de in bevis? Skriver de ner signalement? Frågar de efter vittnen? Antecknar de telefonnummer? Anstränger de sig för att få fram ett namn på en skäligen misstänkt – ja, då finns det hopp. Annars inte, säger Stefan Holgersson.

Therese Holmberg, TT