Polis krockade under utryckningsövning

NYHETER

Man med bröstskador fördes med helikopter till sjukhus

Göteborg

En man skadades och fick föras till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg med helikopter på onsdagskvällen efter att ha krockat med en polisbil som höll på att öva utryckning på en mindre väg söder om Lerum.

Olyckan inträffade på Härskogsvägen som sträcker sig mellan Lerum och Landvetter. Sammanstötningen ska ha skett i höjd med Kollsjön. Bilarna möttes på vägen som visserligen är kurvig men vid olycksplatsen rak.

Övade med handledare

Mannen i den mötande bilen skadades i bröstet. I polisbilen övade en polisman utryckning under ledning av en handledare. De två i polisbilen skadades lindrigt men klagade över nacksmärtor. Även de togs till sjukhus.

- Polisbilen började brinna ganska ögonblickligen efter krocken men de två hann ta sig ut innan, säger Thomas Fuxborg, informatör vid polisen i Västra Götaland till TT.

TT: Hur fort körde polisbilen?

- Det vet jag inte. Det får utredas Men det går fort eftersom det handlar om utryckning.

Polisen brukar använda just den här vägen för sådana här övningar just för att den är kurvig. Enligt Fuxborg är det ganska vanligt med sådana här övningar på allmän väg.

”Halkbana ger inget”

- Det ger inget att köra på en halkbana eller någon racerbana, utan det sker i den allmänna trafiken. Alla nya poliser måste genomgå en utryckningskurs för att ha rätt att köra utryckning. Inför denna kurs är man ute och övar och det sker i stadstrafik och ute på landsvägar. Man tränar på i vilka lägen man får köra mot rött och liknande. Man påkallar fri väg, med siren och blåljus på.

Huruvida den här polisbilen hade sirener och blåljus på var oklart på onsdagskvällen.

Som alltid när en polis är inblandad i olyckor och incidenter där andra blir skadade blir det nu en särskild utredning.

TT