Klart för EU-förhandlingar med Turkiet

NYHETER

Klart i natt även för Kroatien

Luxemburg

EU ska omgående inleda förhandlingar med Turkiet om medlemskap i EU. Och Kroatien lär följa tätt på.

Men det satt långt inne och resan blir lång, särskilt för Turkiet.

Foto: Efter en viss förvirring över Turkiets ståndpunkt kunde utrikesminister Abdullah Gül bekräfta att riktlinjerna för förhandlingarna var godkända även i Ankara.

– EU och Turkiet, alla är vinnare, sade Jack Straw, utrikesminister i EU:s nuvarande ordförande Storbritannien på en presskonferens på måndagskvällen på utrikesministermötet i Luxemburg.

EU:s utrikesministrar gav sent på måndagskvällen klartecken att omedelbart inleda medlemskapsförhandlingar med Kroatien, enligt diplomatkällor.

Det var efter ett dygns överläggningar som EU-länderna, inklusive enslingen i sammanhanget, Österrike, kunde enas om ett mandat för förhandlingarna med Turkiet. Då hade också Turkiet accepterat ramverket efter att ha stillat oron i en säkerhetspolitisk fråga som berör Nato.

– Vi har en överenskommelse, jag är på väg till Luxemburg, sade den turkiske utrikesministern Abdullah Gul när han lämnade Ankara.

Då hade den planerade ceremonin för starten av förhandlingarna redan försenats med flera timmar och väntades inte kunna bli av förrän efter midnatt.

Inga nya villkor

– Jag är glad över att inga nya villkor har satts upp för Turkiet, sade EU:s utvidgningskommissionär Olli Rehn.

Utrikesminister Laila Freivalds talade om ”historisk händelse”.

En, jämfört med förväntningarna, överraskande positiv rapport om Kroatiens numera ”fulla samarbete” med den internationella krigsförbrytartribunalen i Haag, öppnar vägen för Kroatiens förhandlingar om medlemskap.

– Jag kan inte se att det kan finnas hinder för att inleda förhandlingar, sade Jack Straw, inför ett möte på måndagskvällen där det formella beslutet skulle tas.

Rapportens författare, chefsåklagaren vid domstolen, Carla del Ponte, ger Vatikanen en skrapa för att den inte vill hjälpa till att få ut den mest efterspanade krigsförbrytaren, generalen Ante Gotovina, från ett kloster i Kroatien eller Bosnien. Hon tror dock att de kroatiska myndigheterna snart ser till att Gotovina hamnar i Haag.

Det positiva beskedet om Kroatien bör ha gjort det lättare för Österrike att släppa på sina krav gentemot Turkiet, även om alla inblandade har hävdat att det inte finns någon koppling.

Den österrikiska regeringen har legat i hårt för att Kroatien ska få börja förhandla samtidigt som Turkiet.

Ha förmåga

Ytterligare skrivningar om att EU måste ha förmåga att ta emot Turkiet den dag landet är redo plockades med i mandatet, efter österrikisk begäran.

Förvecklingarna under söndagens och måndagens överläggningar i Luxemburg ger en föraning om vad förhandlingarna mellan Turkiet och EU sedan kan utvecklas till

Flera av EU:s medlemsländer, som Österrike och Frankrike och Cypern, kan misstänkas ta alla tillfällen som uppenbarar sig att markera missnöje med Turkiet. Österrikare och fransmän är dessutom utlovade folkomröstning om Turkiet den dag landet har förhandlat färdigt och ska ta steget in. För att göra det måste samtliga medlemsländer säga ja, enigt, även då.

Den turkiska regeringen har flera gånger påmint om att den inte tänker stå ut med vilken behandling som helst under förhandlingarna, som väntas ta minst ett decennium.

Lars Larsson/TT