Maudan-koden

Foto: KODEN ÄR KNÄCKT Vad krävs för att bli centerpartist? Studera Maud Olofsson, Kenneth Johansson, Åsa Torstensson och Claes Västerteg. Ser du mönstret?
NYHETER

Hur kommer det sig att en moderat ser ut just som en moderat? Inte som en miljöpartist, inte som en sosse, inte ens som en folkpartist? Varför misstar du aldrig en vänsterpartist för en kristdemokrat?

Valår. Alla insmickrande löften, alla vädjande blickar i kamerorna, alla innerliga handskakningar – de får oss att tro att alltihop handlar om att VI ska välja parti. De får oss att känna oss eftertraktade och mäktiga. De gör för vår fåfänga vad lystna ögonkast från en döende miljardär gör för Anna Nicole Smith.

Men tänk om sanningen är den omvända: partierna väljer oss. Hur skulle annars alla partikamrater kunna se så lika ut?

Det finns antagligen en särskild kod för varje parti. Grundkrav för att få gå med. För att bli insläppt i folkpartiet: pressveck på jeansen och en hyfsad frimärkssamling. För att få vara miljöpartist: ett dussin naturfärgade skjortor, minst en fårskinnsväst och ekologiskt odlat skägg, någonstans på kroppen. För att bli moderat: en eldriven slipssnurra och tjänstebil.

De exakta kraven är spekulationer, förstås. Koderna är hemliga för oss som inte är insläppta. Men efter att ha ägnat en vecka åt att studera saken tror jag att jag knäckt en kod: centerpartiets.

Det var inte lätt. Rent historiskt verkar centerpartiets kod ha varit en blandning av bullbak, storblommiga klänningar och att gå inåt med fötterna, med bonus för yviga polisonger under sjuttio- och åttiotalen. Men så rakade sig Olof Johansson och sedan kom Lennart Daléus, världens enda osynliga nudist. Först med Maud Olofsson blev en kod synlig igen.

Genomslaget syntes först i ungdomsförbundet. När ungdomsförbundets ordförande Fredrick Federley och Maudan tillsammans gick i täten för riksstämmomarschen trodde många att de såg dubbelt. Samma sportigt fräsiga frisyr. Samma fyrkantiga glasögon. Samma käcka leende. Nu, inför valet, har koden fått fullt genomslag.

Partiet har en särskild val-hemsida: www.centerpartietval06.se. Vid sidan av Maud själv finns Kenneth Johansson, Åsa Torstensson och Claes Västerteg på bild. Ser du koden?

Ta sedan en titt i spegeln. Kanske är också du centerpartist?

Johan Hakelius