Fick en ny moped för 72 kronor

NYHETER

Auktionen där lägsta budet vinner

1 av 2 | Foto: JIMMY WIXTRÖM
Niklas Viljanen köpte en sprillans ny EU-moped för 72 kronor på den nya auktionssajten bidplayer.se, där lägsta budet vinner.

Ett tv-spel för 8 kronor eller en mp3-spelare för 35 riksdaler.

Nu startar nätauktionerna där lägst bud vinner.

- Jag trodde inte det var sant när de ringde och sa att jag vunnit, säger Niklas Viljanen - som bjöd hem en ny EU-moped för 72 kronor.

Den första "lägsta-buds-auktionen" på internet har nu lanserats i Sverige. Fenomenet har funnits en längre tid på internationella sajter och går ut på att via sms lägga det lägsta budet som samtidigt ingen annan lagt.

En rejäl vinst

Är du ensam om det lägsta budet får köpa produkten - för en bråkdel av marknadspriset. Varje bud kostar 15 kronor. För Niklas Viljanen, 31, från Eskilstuna blev auktionen en god affär. Han fick köpa en helt ny EU-moped för 72 kronor.

- Jag trodde inte det var sant när de ringde och sa att jag vunnit, säger Niklas Viljanen. Jag skickade bara ett par sms så jag gjorde en rejäl vinst.

Det är inkomsterna från sms:en och annonspengar som finansierar auktionerna, där alla varor är helt nya.

- På sikt vill vi bli helt annonsfinansierade, säger Peter Agoston, marknadschef på bidplayer.se.

Ville gör något folkligt

-Det känns som om vanliga auktioner är förlegade, där är det alltid de med mest pengar som ror auktionerna i hamn. Vi ville göra något folkligt som gör att alla kan delta.

Innan du deltar i auktionen får du svara på en enkel fråga och efter att du skickat in ditt bud får du ett svar som berättar om ditt bud är lägre eller högre än det lägsta budet.

Vad skiljer egentligen det här från ett lotteri?

- Det bygger inte på slumpen. Som i alla andra auktioner bygger det här på skicklighet och att kunna förutse andra deltagares budstrategier, säger Peter Agoston.

Statliga lotteriinspektionen är den myndighet som har hand om lotterier i Sverige och som ger tillstånd till godkända former av spel och dobbel.

-Jag har aldrig hört talas om det här, säger Håkan Hallstedt, chefjurist på Lotteriinspektionen.

- Det finns inga hinder för att göra en bra affär. Men det kan vara svårt att avgöra var gränsen går mellan en sån här auktion och en ren lotterivinst. Vi får titta närmare på det här.

Så funkar det

Här vinner fortfarande högsta budet:

Kajsa Sigvardsson