”Folk får upp ögonen för vad som finns i deras närmiljö”

NYHETER

Magnus Wallström driver fotobloggen Gatukonst

1 av 3
– Det uttrycker så mycket känsla.

En del ser tycker de skräpar ner, andra går förbi dem utan att se.

För Magnus Wallström, som driver bloggen Gatukonst, är klistermärkena och affischerna konst.

– Det handlar om ett uttrycksätt bortom reklamen och museerna, säger han.

– Gatukonst.se är min samling av bilder från mina promenader. Det senaste året har jag tagit någonstans mellan 10 och 15 tusen bilder, varav strax över 1300 har hamnat i bloggen.

Vad är gatukonst?

– Det finns nog lika många åsikter om vad gatukonst är som det finns människor. För mig personligen handlar det om ett uttrycksätt bortom reklamen och museerna.

– Gatukonsten av idag kan nog sägas vara en utveckling av graffitin och handlar väldigt mycket om affischer, klistermärken, pärlplattor, spraymallar och andra mer udda tekniker. Målet är ofta att få ett budskap men kan lika gärna handla om ren formgivningsglädje.

Hur mycket tid lägger du ner på bloggen varje vecka?
Har tydligen fått en hel del att börja med den något irriterande ovanan att stanna upp och titta på gatskyltar och elskåp

– Själv bloggandet tar nog inte mer än 2 timmar per vecka, det som tar tid är fotograferandet och bildredigeringen. Jag har alltid kameran med mig men det är mest när jag är ute och promenerar som jag aktivt jagar motiv och jag skulle tro att det handlar om 15-20 timmar i veckan, bildredigeringen tar nog inte mer än någon timme per vecka, men det beror helt på hur mycket jag fotograferat.

Vad har du fått för respons?

– Bara positiv, alltifrån en del gatukonstnärer som hört av sig och vill ha bilder och diskutera lite till "vanligt" folk som fått upp ögonen för vad som finns runt omkring dem i deras närmiljö. Har tydligen fått en hel del att börja med den något irriterande ovanan att stanna upp och titta på gatskyltar och elskåp, fantastiskt kul.

Vilka bloggar läser du själv regelbundet?

Gatukonst.com såklart, Sandra och Stationsvakt.

Till sist, vad önskar du dig mest av allt just nu?

– Att det blir vår! Det här slasket gör att mitt skokonto har ökat betydligt, har slitit ut 3 par skor bara den här vintern. Dessutom tror jag att Stockholm kommer översköljas av ny gatukonst bara värmen och ljuset kommer tillbaka.

Foto: PRIVAT

Magnus favoriter från bloggen:

Lotta Holmström