Blair kunde inte övertala Chirac om Irak

NYHETER

LE TOUCQET/DAMASKUS

Oeniga men ändå eniga. Så framförde Storbritanniens premiärminister Tony Blair och Frankrikes president Jacques Chirac på tisdagen sina ståndpunkter om hur man ska handskas med Irak.

  Samtidigt förberedde sig USA:s utrikesminister Colin Powell för att på onsdagen lägga fram "bevis" i FN för irakiska massförstörelsevapen.

 Chirac tog emot Blair vid kustorten Le Toucqet för det traditionella fransk-brittiska toppmötet.

  - När det gäller Irak har vi två olika angreppssätt, men först och främst delar vi två grundläggande övertygelser. Den första är att vi måste avväpna Irak, den andra är att det måste ske inom ramen för FN.s säkerhetsråd, sade Blair efter mötet.

  Chirac vill ge FN:s vapeninspektörer den tid de behöver och betonade att krig är den sämsta lösningen.

  - Det finns fortfarande mycket som kan och behöver göras när det gäller avväpning med fredliga medel, sade han.

Brittisk ockupation

  Blair fick i förra veckan stöd av USA:s president George W Bush för att sträva efter en ny FN-resolution om att anfalla Irak. Med det stödet i bagaget hade Blair hoppats kunna övertyga Chirac om den brittisk-amerikanska linjen att Saddam Husseins regim endast har några veckor på sig att skrota eventuella massförstörelsevapen.

  BBC rapporterade att brittiska armén har beordrats att förbereda sig på att ockupera Irak i tre år, om ett krig fäller Saddams regim. Källor inom försvarsdepartementet sade enligt BBC att Irak kan delas i zoner som olika länder ska ansvara för, en modell som tillämpades av Nato i Bosnien och Kosovo på 1990-talet.

  Samtidigt förberedde sig Colin Powell på onsdagens paradnummer. Klockan 16.30 svensk tid ska den amerikanske utrikesministern tillsammans med CIA-chefen George Tenet presentera för FN:s säkerhetsråd vad USA anser är belägg för irakiska massförstörelsevapen.

  Powell ska enligt medieuppgifter visa satellitbilder och spela upp avlyssnade samtal mellan irakiska företrädare, för att försöka vända skeptiska rådsmedlemmar och världsopinion till USA:s fördel.

  Powell har sagt att materialet övertygar men inte utgör någon "rykande pistol".

  - Jag tror inte att USA har något skrämmande. Det blir bara en upprepning av lögner, sade Iraks vicepresident Taha Yassin Ramadan på besök i Syrien.

  I måndags lämnade en grupp EU-parlamentariker påstådda bevis till FN:s inspektionschef Hans Blix i New York. Vice ordföranden i EU:s utrikesutskott, brittiskan Emma Nicholson, sade att materialet visar hur Irak har beställt och i hemlighet förvarar material som kan användas till massförstörelsevapen.

  Uppgifterna, som inte offentliggjordes och därför inte kunde kontrolleras, avfärdades av Irak.

  I helgen väntas Blix och IAEA-chefen Mohamed ElBaradei resa till Bagdad på nytt. Den 14 februari får FN:s säkerhetsråd en ny inspektionsrapport, som kan bli den sista innan USA fattar beslut om ett krig.

TT-Reuters