"Pojkarnas familjer måste säga ifrån"

NYHETER

Rädda Barnen: Grupptryck och dåligt självförtroende bidrar

Porr inspirerar.

En kluven syn på flickor som antingen dåliga och sexobjekt eller fina och lämpliga partners ger en ursäkt.

Grupptrycket gör resten och förvandlar en vanlig tonårspojke till våldtäktsman.

Tidigare småbrott finns inte sällan i bakgrunden för de unga män som anklagas och fälls för inblandning i gruppvåldtäkter eller annat sexuellt utnyttjande av unga flickor.

Pojkarna karaktäriseras ofta som rädda och med starka behov att kompensera sig i grupp.

- Om man inte gör en kraftfull markering både från samhället och pojkens familj är de här pojkarna i riskzonen att göra det igen, säger Anders Nyman, psykolog och kristerapeut vid Rädda Barnens mottagning för barn och ungdomar i kris.

Tydligt mönster

Där ser man ett tydligt mönster i fall där tonåringar är inblandade i gruppvåldtäkter. Unga män utnyttjar ännu yngre flickor, ofta underåriga, och inser inte ens att det är ett brott.

- Vårt intryck är att det ofta är övergivna pojkar som skaffar sig genvägar till sexuella erfarenheter. De står under inflytande av grupptryck och flera skulle säkert inte gjort detta på egen hand. Men man vill platsa i gruppen, säger Anders Nyman.

En skakig familjesituation finns inte sällan i bakgrunden.

- Det handlar ofta om familjer som inte räcker till. Trasiga eller stressade familjer och pojkar som står mer under kamraternas inflytande än föräldrarnas.

Anders Nyman säger att en gruppvåldtäkt inte alltid behöver ske i grupp och brottet uppfattas inte alltid som ett brott.

Kluven kvinnosyn

Det kan handla om en vanlig fest där en flicka blivit bjuden på alkohol eller själv druckit sig redlös och sedan ligger utslagen i ett rum.

- Sedan är det trafik in och ut ur det här rummet under kvällen. Och de pojkar som varit där tycker inte att det här är något som skett i grupp eller ens att det är ett brott.

Många av de unga män som ger sig in i situationer där underåriga flickor utnyttjas sexuellt, med eller mot sin vilja, har enligt Anders Nyman en kluven kvinnosyn.

- Det finns en möjlighet att pojkar som ger sig in i sådana här situationer å ena sidan tänker att ”sånt här gör jag med dåliga flickor som är sexobjekt för mig”, men som å andra sidan aldrig skulle göra så med det han tycker är en fin flicka, någon han skulle vilja gifta sig och skaffa barn med.

De här pojkarna måste få hjälp – och de måste enligt Anders Nyman få en tydlig markering både från familjen och från samhället om att de gör fel om de ska kunna byta beteende.

Caroline Olsson