Nyheter

Så farligt är ditt jobb

NYHETER

Allt fler blir sjuka av arbete

Ny statisktik visar att jobben gör oss allt sjukare.

Det säger Arbetsmiljöverket som sammanställt de farligast yrkena.

Här är jobben där flest blir sjuka eller skadade.

Arbetsmiljöverket har sammanställt statistik över antalet sjukskrivningar på grund av arbetsskador eller andra arbetsrelaterade besvär som stress, psykiska påfrestningar, påfrestande arbetsställningar och tung manuell hantering.

Antalet som skadas på jobbet är ungefär det samma från år till år. Men antalet sjukskrivningar till följd av arbetets påfrestningar ökar.

När undersökningen gjordes i början av året uppgav nästan hälften av de sjukskrivna kvinnorna, 44 procent, att arbetet var orsaken. Och drygt var tredje man, 35 procent, svarade detsamma.

I samma undersökning i fjol uppgav 220 000 av de som varit sjukskrivna i mer än fem veckor att arbetet var orsaken. I år har den siffran ökat till 235 000.

- Sedan 1997 har de anmälda arbetssjukdomarna mer än fördubblats, säger Arbetsmiljöverkets generaldirektör Kenth Pettersson i en kommentar.

Bland männen är VVS-montörerna värst drabbade. 32 procent av dem uppger att arbetet gjort dem sjuka. Efter dem kommer målare, lackerare, sotare, byggnads- och anläggningsarbetare – närmare 30 procent av dem har drabbats av arbetsorsakade besvär under det senaste året.

Bland kvinnorna är socialsekreterare och kuratorer de som oftast drabbas av sjukdomar (37 procent). Efter dessa kommer frisörer och annan servicepersonal, grundskollärare, vårdbiträden och personliga assistenter. Drygt 34 procent av dessa har drabbats av arbetsorsakade besvär under det senaste året.

Statistiken visar också att kvinnorna är de som oftast blir sjuka av sina arbeten. Männen ligger dock högst i en annan statistik – det är oftast de som drabbas av arbetsolyckor.

Här är de farligaste yrkena:

Mattias Lundell

ANNONS EXTERN LÄNK

Fixa vita tänder hemma på 30 minuter – köp startkit här

Dentway

Publisert:

Aftonbladet

/

Nyheter