14-åring åt tvål för att bli berusad

Publicerad:
Uppdaterad:

Tvållarm och stökig natt på Göteborgskalaset

Det finns ingen tvål kvar för den som vill tvätta händerna i de kommunala bajamajorna under Göteborgskalaset.

En 14-årig flicka som togs om hand berättade hur hon ätit tvål för att det fanns GBL, som omvandlas till drogen GHB, i den, uppger Göteborgs-Postens nätupplaga.

Polisen hittade även andra uppgifter som kunde tyda på att tvålen möjligen hade samband med GBL- och GHB-missbruket under kalaset och bad i det läget arrangörerna att ta bort all tvål från bajamajorna.

- Det stämmer. Tvålen är skickad för analys, säger Stefan Gadd, från det kommunala evenemangsbolaget Göteborg & Co till TT.

Enligt de uppgifter Gadd hade på onsdagskvällen fanns det inget som tydde på att tvålen var något annat än just tvål.

Missbruket vanligt

GHB är narkotikaklassat, vilket däremot inte GBL är, trots att den ger ett rus. I människokroppen omvandlas GBL till GHB och det används industriellt i bland annat rengöringsmedel.

Att ungdomar sätter i sig tvål och rengöringsmedel i hopp om att få ett rus är inte helt ovanligt. Kai Knudsen, överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset, säger till GP:s Nätupplaga att han flera gånger varit med om sådana fall.

- Oftast sker missbruket bara en gång. Tvål och rengöringsmedel är ganska äckligt att äta eller dricka och ger mer illamående än rus.

Göteborgskalaset satte polisen även i övrigt i hårt arbete under natten till onsdagen. Det var när kalasområdet stängde för natten, och flera hundra ungdomar blev kvar i stan och drev omkring på gator och torg, som det uppstod bråk och oroligheter.

- Vi fick in anmälningar om åtta personrån på två timmar, säger vakthavande befäl Bosse Andersson till TT.

Många unga fyllerister

Några av rånen begicks under knivhot och en man i 20-årsåldern sitter anhållen misstänkt för ett av knivrånen.

- De här ungdomarna rånar i grupp. Kompisarna distraherar omgivningen medan en hotar offret. Oftast är det mobiltelefoner eller mindre summor pengar som de kommer över, säger Bosse Andersson.

Polisen har kunnat identifiera flera av rånarna och räknar därför med att göra fler gripanden.

Fylleriet var också omfattande, inte minst bland mycket unga människor. De tjänstgörande polispatrullerna fick förstärkning för att klara av natten. Minst ett tiotal personer greps misstänkta olika brott. Ingen tycks dock ha kommit till allvarlig skada i samband med nattens bråk.

TT

Publicerad: