USA:s vicepresident väntar en ny attack

Publicerad:
Uppdaterad:

"Underrättelsetjänsten har uppmärksammat en förhöjd aktivitet inom al-Qaida"

Vicepresidenten Dick Cheney sade på söndagen att han är närmast säker på att USA kommer att attackeras av terrorister igen.

- Det är inte en fråga om, utan när, sade han enligt AP.

Vicepresidenten har framträtt i två talkshows där han bekräftat uppgifterna om att underrättelsetjänsten uppmärksammat en högre aktivitet inom al-Qaida. Något som kan tolkas som att en ny attack planeras.

- Jag tror att en framtida attack mot USA är ofrånkomlig. Det kan hända i morgon, nästa vecka, det kan hända nästa år, de kommer att fortsätta att försöka. Och vi måste vara beredda, sa han i programmet ”Fox News Sunday”.

"Går inte att bygga hundraprocentigt försvar"

Cheney anser att USA har lyckats bra med att störa al-Qaidas planer, men att det aldrig går att bygga upp ett hundraprocentigt säkert försvar.

Även Cheney har sett de dokument som ska ha förutspått kapningen av flygplan för att attackera amerikanska mål. Han säger att det utifrån den informationen var omöjligt att ana vad som faktiskt skulle hända. Men han medger att en del misstag har gjorts, bland annat i analysen av olika uppgifter från underrättelsetjänsten.

Frida Johansson, AP

Publicerad: