Bilbomben troligen en personlig hämnd

NYHETER

En gripen för attentatet i Helsingfors

Den 32-årige man som i går morse dödades av en bilbomb i centrala Helsingfors hade tidigare utsatts för ett mordförsök.

En man har gripits – och polisen misstänker att det handlar om en privat uppgörelse i den undre världen.

- Vi arbetar utifrån att det handlar om en personlig hämnd mellan dessa två män, Paivi Kaasinen, informationschef på Helsingforspolisen till aftonbladet.se.

Strax före klockan sju på tisdagsmorgonen skakades centrala Helsingfors av explosionen. 32-åringen – som satt i bilen – omkom direkt och en förbipasserande skadades vid explosionen.

Fönster krossades

Tryckvågen från explosionen utanför Hotell Helka vid Norra Järnvägsgatan var så kraftig att flera fönster spräcktes. Polisen rubricerade omedelbart ärendet som ett mord.

Paivi Kaasinen berättar att 32-åringen var känd av polisen sedan tidigare. Det handlar till största delen om småbrott kopplade till narkotika.

Mordförsök i december

Redan i december utsattes offret för ett mordförsök.

- Någon försökte skjuta honom vid hans sommarstuga här i Helsingfors, säger Paivi Kaasinen.

32-åringen överlevde attacken. Polisen lyckades dock aldrig gripa någon för dådet och mannen valde att inte anmäla brottet. Man ser nu ett samband mellan de två attackerna.

I går greps en man misstänkt för sprängningen. Polisen vill inte lämna ut några uppgifter om denne.

Båda finska medborgare

Spekulationer kom till en början att handla om just en uppgörelse i den undre världen. Enligt TT talar dock obekräftade rykten om en uppgörelse mellan rysk och baltisk maffia. Något som fick näring då president Tarja Halonen – apropå bomben – sa att ”internationaliseringen har sina dålig sidor”.

Polisen utesluter dock för tillfället alla sådana kopplingar. Både offret och den misstänkte gärningsmannen är finska medborgare och polisen tror att bilbomben var en hämnd för något som tidigare hänt mellan de två.

Aftonbladet tisdag

Mattias Lundell