Hamas lovar att hämnas mordet

NYHETER

Han låg bakom attentat där svenska dog sköts till döds i söndags

Hamas svär på att hämnas för mordet på Mohamed Tahir.

- Vårt folk kan inte glömma våra hjältars blod, säger talesmannen Ismail Abu Shanab.

Foto: Hamas bombtillverkare Mohamed Tahir dödades i söndags.

I söndags dödade israeliska specialstyrkor Mohamed Tahir, 26. Enligt Israel var Tahir en av Hamas främsta bombtillverkare.

Flera bombdåd

Han ska ha legat bakom flera stora terrorattacker i Israel, bland annat självmordsattentatet ombord på en buss i Jerusalem den 18 juni då minst 19 israeler dödades.

Tahir ska också ha legat bakom attentatet mot ett hotell i kuststaden Netanya i norra Israel under den judiska påsken i år. Då dödades minst 27 personer, däribland en äldre svensk kvinna.

De israeliska myndigheterna lämnade över Tahirs kvarlevor till palestinierna i går. Han väntas begravas så snart det blir ett uppehåll i utegångsförbudet som tvingar 140 000 invånare i Nablus att hålla sig hemma.

Självförsvar

Israels premiärminister Ariel Sharon kallar avrättningen av Mohamed Tahir för en viktig operation i självförsvar.

Sharon lovprisade också USA:s nya fredsplan för Mellanöstern och kallade den ett ypperligt tillfälle att få den politiska processen att gå framåt.

Palestinierna varnar dock för att USA inte kommer att hitta några palestinier som är villiga att förhandla i Yassir Arafats ställe. I går kom uppgifter om att ett palestinskt val ska hållas i höst.

AP-Aftonbladet