Afghanistans vicepresident mördad

NYHETER

Sköts till döds i huvudstaden

Afghanistans vicepresident Abdul Qadir mördades på lördagen i huvudstaden Kabul.

Qadir träffades i huvudet då två män öppnade eld med automatvapen från en förbipasserande bil när ministern lämnade sitt kontor.

Foto: Vicepresidenten Abdul Qadir vid ett möte med lokala politiska ledare i Jalalabad i november förra året. Qadir sköts till döds på lördagen av två attentatsmän.

Haji Qadir, som också var ministern ansvarig för återuppbyggnaden, sköts till döds utanför sitt högkvarter i huvudstaden Kabul, uppger BBC.

Enligt myndigheterna anfölls Qadir av två män beväpnade med kalashnikov då han lämnade ministeriet i bil klockan 12.40 lokal tid.

Attentatsmännen överöste vicepresidentens bil med kulor. Även chauffören dödades och bilen kraschade in i en tegelvägg.

Enligt Sky News avlossade gärningsmännen 36 skott mot bilen. Qadir träffades bland annat i huvudet..

Vakterna gripna

Gärningsmännen undkom, men tio personer ur ministeriets vaktstyrka greps omedelbart efter dådet.

Vakterna var enligt de lokala myndigheterna utnämnda av Qadirs företrädare. De anklagas för att ha varit försumliga och inte heller reagerat på rätt sätt, sade polischefen i Kabul Mohammad Jurat efter dådet.

Qadir var en av de mäktigaste männen i östra Afghanistan. Han var pashtun, en av få från pashtun-stammen i den nya regeringen.

Han var också bror till den legendariske rebelledaren Abdul Haq, som hängdes av talibanerna förra året efter att ha tagit sig in i landet för att organisera motståndet mot den islamistiska rörelsen.

Andra ministermordet på kort tid

Abdul Qadir är den andra ministe rsom mördats inom ett halvår efter talibanregimens fall.

I april undkom försvarsministern Mohammad Fahim med nöd och näppe ett bombattentat. Bomben exploderade då Fahims bilkonvoj passerade i staden Jalalabad.

Den 14 februari mördades en annan minister under oklara omständigheter på Kabuls flygplats.

Abdul Rahman, utnämnd till transportminister och ansvarig för den civila flygtrafiken, anfölls av flera gärningsmän och höggs till döds med kniv på flygplatsen.

President Karzai anklagade personer inom den egna polisen för dådet och påstod att det handlat om personlig vendetta. Ingen har gripits för det mordet.

Caroline Olsson