Svensson sträcker ut handen till Persson

NYHETER

VISBY

Kd-ledaren Alf Svensson, som har blivit hårt ansatt för att han skyllt en del av den ökade ohälsan på fusket, sträcker nu ut handen till Göran Persson.

  - Det är så stort problem så vi kan inte vänta. Vi är beredda och jag tycker det vore klokt av statsministern att ta den handen, säger han.

Alf Svensson hänvisar till att långtidssjukskrivningarna och förtidspensionerna kostar 113 miljarder i år och att ökningen är 25 miljoner om dagen.

  - Alla inser att något måste göras. Då är det trist om det blir ett kattrakande om vem som är bäst på att komma med det klokaste förslaget. Det handlar om människor som riskerar att hamna vid sidan om resten av sin levnad. Det är ett så stort problem att vi bör lyfta det gemensamt, säger han.

Hård kritik

  Kristdemokraterna förespåkar en rehabiliteringsförsäkring efter den modell som utredaren Gerhard Larsson lade fram. Kostnaden för den beräknas till 6,75 miljarder på tre år.

  - Vi är beredda att ställa upp när som helst och var som helst. Inget politiskt parti har monopol på all klokskap. Men tillsammans kan vi göra något åt ohälsotalen som drabbar på tok för många, säger han.

  Svensson har fått utstå hård kritik sedan han gått ut och talat om fusk i samband med sjukskrivningar.

  - Jag har aldrig sagt hur stort det är, bara att det förekommer, säger han. Det är helt klart att det krävs insatser nu. Det går inte att vänta, både för människornas skull och för ekonomins skull.

Recenserade andra

  Alf Svensson, som är näst sist ut i Almedalen, passade vid en presskonferens på att recensera vad andra partier sagt.

  Han vände sig mot att centerledaren Maud Olofsson kallat kd ett högerparti med utgångspunkt från kd:s familjepolitik, motstånd mot att homosexuella ska få rätt att prövas som adoptivföräldrar och abortfrågan.

  Svensson pekar på att det inte är många veckor sedan centern var på samma linje som kd i familjepolitiken och till att en rad organisationer som arbetar med barn har samma inställning som kd i fråga om homosexuellas adoptioner. I abortfrågan har partiet inte ändrat inställning.

  Stämplandet höger-vänster är ointressant, anser han.

  - Låt folk få veta var vi står sakpolitisk och bestämma sig efter det.

  Inte bara pengar

Homosex-protest

  I sitt tal i Almedalen talade Alf Svensson nästan uteslutande om familjepolitiken.

  - Det handlar inte bara bidrag och kronor, ören, bonusar si eller så, sade han.

  - Det handlar om barns behov av en trygg uppväxt och om att skapa det lilla sociala rummet. Inga är bättre på att möblera det än föräldrarna. Ett barn har rätt till sina föräldrar och behöver få identifiera sig både med sin mamma och sin pappa, sade han.

  I ett hörn av Almedalen genomförde några homosexuella en stillsam protest med plakat om att mamma-mamma-barn och pappa-pappa-barn ger trygga familjer och framför scenen satt två unga flickor och kramades.

Lillemor Idling/TT