Hon gör sina barn sjuka

NYHETER

Mikaela: De borde låsa in mig och kasta bort nyckeln

1 av 2 | Foto: Johanna Pettersson
Hennes äldsta son dog Mikaela mår bra när barnen är på sjukhus. Därför har hon misshandlat dem och hittat på falska sjukdomssymptom. Nu vill hon ha hjälp - men hon erbjuds bara två timmars samtal i veckan. -Jag funderar på att polisanmäla mig själv så jag blir dömd till vård, säger Mikaela.

Mikaela har misshandlat och försökt kväva sina barn. Hon säger att hon mår bra bara när de är på sjukhus.

Nu har hon erkänt vad hon gjort och vill ha hjälp - men får ingen vård.

- De borde låsa in mig och kasta bort nyckeln, säger hon.

Mikaela heter egentligen något annat. Hon fick sitt tredje barn i april. Redan när pojken bara var någon vecka la hon en filt över munnen på honom och tryckte med handen ovanpå.

Det har hon gjort med alla sina barn. Hon har också släppt ett av dem i barnvagn nerför en stentrappa. Sedan ringde hon SOS Alarm och pojken fick föras till sjukhus med ambulanshelikopter.

- Jag njöt när vi åkte med helikoptern och på sjukhuset fick jag beröm av personalen för att jag var så lugn, säger hon.

Hennes handlande har styrts av impulser som hon inte inte har kunnat påverka, hävdar hon.

Sprutor, lavemang och blodprov

Hon har också hittat på mängder av sjukdomssymptom på sina barn så att de utsatts för omfattande, ofta plågsamma, läkarundersökningar. Raden med onödiga blodprov, lavemang, sprutor, mediciner och röntgenundersökningar är lång.

Mikaela tror att det hon gör är Münchhausen by proxy, en ovanlig form av barnmisshandel där framför allt mödrar skadar sina barn för att få uppmärksamhet av vårdpersonal.

Mikaela säger att hon alltid haft ångest. Den släpper bara när hon får uppmärksamhet på sjukhus eller när hon ger efter för sina impulser.

- Jag har alltid trivts bra på sjukhus. De enda riktigt ljusa minnen jag har från min barndom är från sjukhus, säger hon.

Forskarna tror att det årligen förekommer ungefär tio fall av Münchhausen by proxy i Sverige. I vart tionde fall är misshandeln så allvarlig att barnen dör.

I en del kända fall har kvinnan injicerat menstruationsblod eller avföring i sitt barn.

Pojken dog av blodförgiftning

Mikaelas första pojke dog tidigt av blodförgiftning på grund av tarmbakterier. Även den tredje pojken har haft tarmbakterier i urinen, men Mikaela förnekar att hon skulle ha haft någonting med dessa infektioner att göra.

Kvinnor som ertappats med Münchhausen by proxy erkänner nästan aldrig, inte ens när de får se videofilmer där de misshandlar sina barn.

Men Mikaela har själv valt att berätta och söka hjälp. I våras blev hon inskriven på en psykiatrisk avdelning och socialtjänsten påbörjade en utredning om barnens situation.

Sveriges mest erkände specialist på syndromet är barn- och ungdomspsykiater Björn Lundin. Han säger att det faktum att Mikaela erkänner och söker hjälp ger gott hopp om att behandling skulle kunna hjälpa.

Men all hjälp som hon har erbjudits är en timme i veckan med en psykolog och en timme med en kurator.

Ingen polisanmälan, ingen tvångs-vård, inget behandlingshem.

- En vecka har 168 timmar. Vad ska jag göra med de andra 166? Jag undrar om jag inte borde polisanmäla mig själv så att jag åtminstone kan bli dömd till vård, säger hon.

Tror inte på hennes historia

På socialtjänsten säger man att alla resurser har koncentrerats på barnens situation. Dessutom anser handläggarna att Mikaelas berättelse inte är trovärdig.

På den psykiatriska avdelningen har överläkaren förbjudit personalen att uttala sig om henne, trots att hon skrivit på en fullmakt om hävd sekretess.

Mikaela har ställt sig i kö för att bli steriliserad.

Mammorna har ofta tragisk bakgrund

Olle Castelius