Ringholms tomtklipp - halva priset

NYHETER

Stockholms stad sålde ut - 5,5 miljarder i förlust

Stockholms stad har förlorat 5,5 miljarder kronor på att sälja tomträtter till underpris.

En av klipparna är finansminister Bosse Ringholm.

Han köpte sin tomt i Enskede för halva priset. 199 000 kr lägre än taxeringsvärdet.

Foto: GJORDE KLIPP Finansminister Bosse Ringholm är en av alla dem som passat på att köpa loss tomträtten till sin bostad. Tomträtten var värderad till 398 000 kronor, Ringholm betalade 199 000 kr.

I juni 1999 beslutade den borgerliga majoriteten i Stockholm att alla småhusägare med tomträtt skulle få köpa loss sin mark för lägst 40 procent av taxeringsvärdet.

Sedan beslutet klubbades har 16 500 av 26 000 tomträtter sålts, de flesta i villaförorterna Enskede och Bromma.

Det bokförda värdet för de sålda tomträtterna var 8,3 miljarder kronor, men enligt gatu- och fastighetskontoret har Stockholms stad inte fått in mer än 2,8 miljarder på utförsäljningen. Det innebär en reaförlust på 5,5 miljarder kronor, skriver Dagens Nyheter.

"Moderat förskingring"

Finansminister Bosse Ringholm, som bor i en villa på Källvägen i Gamla Enskede, betalade 199 000 kronor när han köpte sin tomträtt förra året.

Den var värderad till 398 000 kronor.

Finansborgarrådet Annika Billström (s) säger till Dagens Nyheter att utförsäljningen är fullständigt skandalös.

- Det moderaterna har gjort är att förskingra vår gemensamma egendom, det är oförsvarligt. Tillsammans med bostadsrättsomvandlingen handlar det om nio, tio miljarder kronor som de har undandragit stockholmarna.

- Det är en fantastisk förmögenhet som vi hade behövt till att bygga bostäder, rusta skolor och sanera mark.

Villkor ska ändras

Inklusive tolv projektanställda administratörer har utförsäljningen kostat 5 520 755 577 kronor, motsvarande 52 000 förskoleplatser i ett år eller nästan tre nya Söderstadion, enligt DN.

Bosse Ringholms tomtklipp är en parallell till förra justitieministern Laila Freivalds köp av sin allmännyttiga hyresrätt - med en avgörande skillnad. Socialdemokraterna är inte inte emot utförsäljningen av tomträtter.

Däremot vill de ta betydligt mer betalt än de borgerliga styret.

Erbjudandet från 1999 står visserligen kvar, men Annika Billström aviserar i DN att de förmånliga villkoren ska ändras så snart som möjligt.

Tomträtt

Hans Österman