Deras hundfarm brändes ner

NYHETER

Marianne och Weiler Sandberg fick sitt gårdshus nedbränt vid ett attentat utfört av Djurens befrielsefront.

De föder upp hundar som används vid medicinska djurförsök och har därför hamnat på aktivisternas terrorlista.

- Att det finns människor som kan göra så här är mycket skrämmande, säger Marianne Sandberg.

Foto: EFTER MORDBRANDEN Familjen Sandbergs gårdshus brändes ner vid attentatet i januari. Om elden upptäckts lite senare så hade också gårdens andra byggnader och skogen intill börjat brinna.

Mordbrännarna som slog till mot deras gård i Örbyhus i slutet av januari hade gjort en noggrann planering. De kom i gryningen och smög fram till gårdshuset där de placerade ut fem tidsinställda brandbomber.

"Man blir rädd"

Bomberna var av en sådan typ att det krävs specialkunskap för att tillverka dem. Endast två fungerade. Men det räckte för att hela huset skulle brinna ner.

- Man blir rädd när man tänker på hur det hade kunnat sluta, säger Marianne Sandberg. Om elden upptäckts lite senare så hade också gårdens andra byggnader och skogen intill börjat brinna.

- Då kunde både människor och djur ha brunnit inne.

Brandattentatet som utfördes natten till den 27 januari var kulmen på en lång tids terror mot Marianne och Weiler Sandberg.

40 hundar kvar

När de tog över gården 1989 pågick uppfödning av hundar i betydligt större skala. Det fanns också fler uppfödare i landet. I dag är det bara Weiler och Marianne Sandberg som vid sidan av läkemedelsföretaget Astra föder upp beaglehundar för medicinsk forskning i Sverige.

Genom åren har de sakta avvecklat verksamheten och i dag finns bara ett fyrtiotal hundar i hundstallarna. Tolv av dem är gamla tikar som varit med i många år och som föder de kullar som sedan säljs.

- Vi tänker inte ta hit en veterinär för att ge dem en spruta utan kommer att fortsätta att trappa ner med verksamheten så länge vi har dem kvar, säger de.

- Ge upp för terror och hot tänker vi inte göra. Dessutom finns det medicinsk forskning som är väldigt viktig och som är omöjlig att genomföra utan försöksdjur.

Thomas Gustafsson