Tövädret ersätts snart av iskyla

1 av 2

Om vinter-OS i Sydkorea kan bidra till att krisen kring Nordkoreas kärnvapen får en fredlig lösning är det givetvis välkommet.

Men låter något för bra för att vara sant så är det förmodligen det.

Räkna i stället med att dagens töväder bara är ett tillfälligt lugn innan det börjar storma igen.

Sydkoreas president Moon Jae-in har nästan slagit knut på sig själv i sin iver att välkomna nordkoreanska dignitärer och idrottare till vinterspelen.

Det hann inte gå många timmar från att diktatorn Kim Jung-un i sitt nyårstal hintade att Nordkorea kunde tänka sig delta i spelen innan regimen i syd rullade ut röda mattan i dess fulla längd.

Skälen är två.

Ett nordkoreanskt deltagande garanterar ett OS utan kärnvapentester eller militära incidenter. Ett framgångsrikt spel som gör att Sydkorea slipper tappa ansiktet och i stället stärker landets varumärke.

Minst lika viktigt är att Moon Jae-in förra året blev vald till president på löftet att normalisera relationerna med Nordkorea. Slutmålet är fortfarande en återförening av landet som delades längs den 38:e breddgraden 1953.

Krigstillstånd

Ända sedan dess råder ett osäkert krigstillstånd där befolkningen i Sydkorea hela tiden har hotet om ett anfall från norr hängande över sig. Seoul med sina tio miljoner invånare ligger bara en timmes bilfärd från gränsen mot Nordkorea.

Nordkorea har en stående armé på en miljon soldater. Landet förfogar över massförstörelsevapen både i form av kärnvapen och kemiska vapen. Ett anfall skulle kunna sluta med miljoner döda sydkoreaner.

Ett hot som varje ledare för Sydkorea givetvis vill undanröja.

Problemet är att även om Kim Jong-un skickat sin lillasyster till spelen för att visa sina goda intentioner så tyder det mesta på att hans plötsliga välvilja gentemot grannen i söder är en rent taktisk manöver.

Världsunik cocktail

Om nord- och sydsidan är involverade i något som ser ut att vara en början till fredlig samexistens blir det väldigt svårt för USA att samtidigt genomföra ett militärt angrepp mot Nordkorea eller vrida åt tumskruvarna i form av ekonomiska sanktioner ännu hårdare.

Men den enda återförening som Kim Jong-un vill se är en där han själv leder Korea med sin världsunika cocktail av förtryck, arbetsläger och blind lydnad mot regimen.

President Donald Trumps försök att matcha Kim Jong-un i oberäkneliga utbrott och uttalade hot har gett nordsidan fler handlingsalternativ.

Det är uppenbart att Trump och Moon Jae-in har väldigt olika synsätt på hur Nordkorea ska hanteras. Genom tövädret med Seoul hoppas Kim Jung-un att driva in en kil mellan USA och Sydkorea.

Omvärdera Kim

Dessutom kan det hjälpa honom att mildra de allt hårdare sanktionerna mot Nordkoreas oljeimport och textilexport.

Tidigare har omvärlden sett på Kim Jong-un som en oberäknelig galning, ännu en märklig kvarleva från Stalintiden. Efter nyårstalet har många börjat omvärdera honom. Till och med USA:s förre utrikesminister Condoleezza Rice tycker att Nordkoreas diktator spelar sina kort smart.

Trots att alla hoppas på det bästa verkar de flesta experter vara eniga om att tövädret efter OS och paralympic snart kommer att ersättas av nya bråk.

Om inte förr så när USA och Sydkorea drar igång sina återkommande gemensamma militärövningar i april. De brukar Kim Jong-un ta som intäkt för verbala attacker och tester av nya robotar.

Hinna ikapp

Då kommer också den bistra verkligheten åter att hinna ikapp världen, den att Nordkorea nu verkar sitta på kärnvapen som kan nå mål i USA och stora delar av resten av världen.

Inget tyder på att Kim Jong-un är beredd att ge upp den livförsäkring för hans regim som dessa vapen innebär. Då är vi tillbaka till kärnfrågan:

Hur ska omvärlden kunna tvinga Nordkorea att ge upp sina kärnvapen om de vägrar?

Varken morötter eller piskor har fungerat under de många år som världen försökt stoppa utvecklingen. Samtidigt säger såväl Donald Trump som EU och FN att ett Nordkorea utrustat med kärnvapen är ett oacceptabelt hot mot omvärlden.

Till slut kommer USA och deras allierade att stå inför två val. Acceptera Nordkoreas kärnvapen eller slå ut dem i en militär attack. Det senare riskerar att starta ett storkrig med miljoner döda.

Så passa på att njuta av idrottsprestationerna för snart kommer det att vara ett helt annat ljud i startpistolen.

avWolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM

Sydkorea

Nordkorea

Kärnvapen

Vinter-OS

USA