Minst 235 döda i attack mot moské i Egypten

NYHETER

Minst 235 personer har dödats och över 100 skadats i en attack mot en moské på norra delen av Sinaihalvön i Egypten, rapporterar egyptiska medier.

Män som anlände i terrängfordon ska ha utlöst en bomb och öppnat eld mot besökarna.

Egyptens hälsodepartement kallar angreppet för en terrorattack.

1 av 3 | Foto: STRINGER / AFP
Många döda efter att en moské i Egypten attackerats.

Män i terrängfordon anlände under fredagsbönen till moskén Rawda i samhället Bir al-Abd, beläget vid Medelhavet på norra Sinaihalvön. Efter att ha utlöst en bomb öppnade de eld mot besökarna, uppger polismyndigheten enligt AP.

– De sköt på folk som lämnade moskén, säger en person vars släktingar befann sig på platsen till Reuters.

– De sköt mot ambulanserna också.

Egyptiska medier uppger på eftermiddagen att minst 235 personer har dött och över 100 skadats i attacken.

Gerillakrig mot regeringen

Egyptens hälsodepartement klassar angreppet som en terrorattack, men ingen grupp har ännu tagit på sig ansvaret för dådet. Terrorgruppen IS egyptiska gren har dock länge fört ett gerillakrig mot polis, militär och andra mål kopplade till regeringen på Sinaihalvön.

Fredagens attack är den dödligaste på Sinaihalvön sedan IS-aktiviteten i området tog fart på allvar 2013, rapporterar BBC.

Nyhetsbyrån AFP uppger att moskén är en samlingsplats för muslimska sufier – en grupp som IS och andra jihadister anser vara "kättare".

Bara timmar efter dådet inledde det egyptiska flygvapnet bombräder i regionen där attentatet inträffade. Armén uppger enligt AFP att stridsflyg bland annat förstört fordon som användes i attacken mot moskén.

Löfven: Sörjer med egyptiska folket

Egypten har utlyst en tre dagar lång landssorg efter attacken. Landets president Abdul Fattah al-Sisi kommer under fredagen träffa underrättelsetjänsten för ett möte om attacken, uppger BBC.

Sveriges statsminister kallar dådet för en ”feg och usel attack på oskyldiga människor”.

– Sverige sörjer naturligtvis med det egyptiska folket och skickar också våra kondoleanser till Egypten, säger Löfven till TT efter fredagens EU-toppmöte i Bryssel.

– Det är ju terroristernas mål att skapa ännu mer osäkerhet och rädsla, men jag är helt säker på att de inte kommer att lyckas. Det finns en beslutsamhet att inte låta terrorismen ta över, aldrig någonsin. De kommer i längden inte att kunna vinna, fortsätter han.

Även USA:s president Donald Trump fördömer det "fruktansvärda och fega" dådet i ett inlägg på Twitter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Egypten