De såldes som slavar i Libyen: ”Ett helvete”

avMartin Schori

Foto: REINNIER KAZE / AFP
Män från Kamerun flögs tillbaka till sitt hemland från Libyen av IOM

”Totalt helvete” och ”inget jag ens skulle vilja att min värsta fiende ska gå igenom”.

Några av de afrikanska män som sålts som slavar i Libyen har evakuerats – och vittnar om fruktansvärda upplevelser.

– Om du gör motstånd skjuter de dig, säger Maxime Ndong från Kamerun till AFP.

Bilderna på hur afrikanska män säljs på slavauktioner i Libyen har upprört en hel värld. Afrikanska unionen kallar händelsen ”förkastlig” och från ”en annan tidsålder” medan FN-chefen Antonio Guterres säger att det kan handla om ”brott mot mänskligheten”.

Ett hundratal av männen som befunnit sig i Libyen har nu flugits tillbaka till Kamerun av International Organization for Migration (IOM).

De vittnar nu om livet i libyska läger, där det i dag beräknas sitta runt 20 000 afrikaner som försökt ta sig till Europa.

– Det var ett totalt helvete i Libyen. Man handlar med svarta människor där. Folk som vill ha slavar kommer och köper dem, säger Maxime Ndong från Kamerun till AFP.

Ivorianen Moussa Sanogo säger att han misshandlades dagligen och tvingades arbeta hårt utan betalning.

– För de libyska fångvaktarna är mörkhyade män som djur, fast djur behandlas bättre, säger han.

Sanogo berättar att han greps av män som utgav sig för att vara libyska poliser. De sålde honom till en annan grupp män för drygt 3000 kronor, som tvingade honom att arbeta med att plocka tomater.

– De slår dig hela tiden, speciellt om du är en storväxt kille som jag, till det rinner blod. De slår med käppar, metall, gevärskolvar, säger Sanogo till AFP.

Vittnesmålen stämmer väl överens med rapporter från människorättsorganisationer om systematisk misshandel, våldtäkter och slavarbete i libyska läger.

– Vi ser tecken på tortyr: skottskador, elektriska stötar, brännmärken, piskrapp, flådd hud. Brutala och oacceptabla saker, säger Pietro Bartolo, chefsläkare på Lampedusa, en italiensk ö där många av de som tagit sig vidare från Libyen hamnar.

Libyen är ett land i kaos, där två regeringar gör anspråk på makten. Förutom migranter som försöker ta sig till Europa via Medelhavet har landet tagit emot många afrikanska män som gästarbetare och de har under lång tid vittnat om övergrepp. Övergreppen eskalerade efter Gaddafis fall 2011, då NTC, som fungerade som övergångsregering, systematiskt började arrestera svarta afrikaner.

Enligt NTC jagade man legoknektar som hyrts in av Gaddafi, men Human Rights Watch menade att man förföljer människor baserat på hudfärg.

ARTIKELN HANDLAR OM