Miljardären Karl Hedin misstänkt för jaktbrott

Miljardären i jakthärvan avbokar annonser i tidningar

VLT:s utgivare: ”Ändrar inte vår bevakning”

Av: 

Anders Johansson

NYHETER

Redan när industrimiljardären Karl Hedin greps misstänkt för jaktbrott publicerade lokaltidningarna hans namn.

Nu avbokar Hedins bolag annonser i de tidningarna.

– Det förändrar inte vår bevakning, säger Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för bland annat VLT, Västmanlands Läns Tidning.

Skogs- och sågverksägaren Karl Hedin, 69, är känd som vargmotståndare och har varit mycket aktiv i debatten om varg.

Nu sitter han häktad i en jaktbrottshärva med fem misstänkta och som handlar om att varg, lo och kungsörn dödats illegalt.

Två av de fem är anställda i Hedins koncern.

Polisen har använt sig av en hemlig källa som i förhör lämnat en mängd uppgifter. Utredarna har genomfört telefonavlyssning och gjort beslag av bland annat vapen, kläder och elektronisk kommunikation. Hos en av de misstänkta hittades också en parti med ämnet karbofuran som internationellt används för att illegalt förgifta vilda djur.

Känd profil

Karl Hedin, som fått kunglig medalj för sina insatser i näringslivet, är också känd för sitt bolag som bär hans namn.

Aftonbladet var först med att avslöja att han gripits men namngav honom inte förrän efter att hans bolag gått ut med ett pressmeddelande i saken.

Flera lokala tidningar publicerade däremot hans namn i stort sett omgående efter att han anhållits, något som Hedins advokat Sven Severin har synpunkter på.

Advokaten nekar

Eftersom Hedin sitter i häkte får han bara ha kontakt med omvärlden via advokaten. Men Sven Severin dementerar att han bistått Hedin med att få annonser indragna.

– Absolut inte, säger advokat Severin. Jag har ingen information om detta överhuvudtaget. Jag läste någon blänkare på nätet att så var fallet men jag har ingen information i övrigt, om det stämmer eller orsaken till det.

Karl Hedin känner till att hans namn är publicerat i en rad medier, däribland Aftonbladet. Sven Severin förnekar inte att han och Hedin har synpunkter på det.

– Det är givetvis beklagligt att man hänger ut någon med namn och bild, en person som bara är misstänkt och som förnekar brott. Det kan ju kännas tveksamt. Han är ju en skötsam person som aldrig haft med de rättsvårdande myndigheterna att göra tidigare. Vi tycker det är anmärkningsvärt.

”Får diskutera anmälan senare”

Den som anser sig vara kränkt av publicitet i tidningar kan göra en anmälan till Pressombudsmannen, PO. Men det är inget som är aktuellt nu.

– Nej, det här får anstå tills min klient är frisläppt, då får vi ta ställning till sådana frågor. Det är inget vi diskuterar nu.

I övrigt framhåller Sven Severin att Hedin nekar till brott, vilket han gjort från början.

– Vi menar att det finns förklaringar till det som eventuellt åklagaren anser vara tveksamheter. Men det kan jag inte kommentera utan att gå in på förundersökningsmaterialet, och det är jag förhindrad att göra.

”Har inte lämnat någon förklaring”

Även om Karl Hedin nu inte gett order personligen har bolag han kontrollerar agerat efter rapporteringen om honom i tidning som VLT, Dala-Demokraten och Fagersta-Posten, tidningar som ingår i Mittmedia-koncernen.

Staffan Lönner, företagsmarknadschef vid Mittmedia, bekräftar att Hedins bolag dragit in bokade annonser. Det har inte lämnats någon förklaring till varför.

– Och den är egentligen oviktig, säger han. Vi kan konstatera att det finns en åsikt på den redaktionella bevakningen och att det finns en indragen annonsering. Att fundera på om de sakerna hänger ihop spelar ingen roll – för de har fortfarande dragit in pengarna.

”Förändrar inte bevakningen”

Hur mycket pengar det handlar om vill Staffan Lönner inte uppge. Han menar samtidigt att det inte är ovanligt att annonsörer reagerar över saker som står i tidningen och sedan drar in annonser.

– Jag tror inte att det finns någon morgontidning som inte råkat ut för detta. Det har hänt oss tidigare och det kan säkert hända igen.

Oavsett orsaken till de indragna annonserna kommer rapporteringen om jakthärvan och Karl Hedin att fortsätta. På samma sätt som tidigare.

– Detta kommer inte på något sätt förändra vår bevakning, säger Daniel Nordström, chefredaktör och ansvarig utgivare för VLT och flera andra tidningar.

Aftonbladet har sökt företrädare för AB Karl Hedin.

Publisert:

LÄS VIDARE

Jakthärvan: Hemlig källa avslöjade miljardärens misstänkta tjuvjakt

ÄMNEN I ARTIKELN

Miljardären Karl Hedin misstänkt för jaktbrott

Karl Hedin

Västmanland

Jaktbrott

Journalistik