Nyheter

Många vill byta däck: Köer hela tiden

Av: 

TT

"Det är köer hela tiden", säger en däckfirma om däckbytarsituationen. Arkivbild.
"Det är köer hela tiden", säger en däckfirma om däckbytarsituationen. Arkivbild.

NYHETER

På flera håll i södra Sverige har halka och snö ställt till trafikproblem. Därför har många kastat sig iväg för att byta däck.

– Det är köer hela tiden, säger en ansvarig på en däckfirma i Jönköping som haft runt 40 kunder hittills under dagen.

– Vi är underbemannade just nu.

SMHI gick under morgonen ut med en klass 1-varning för snöfall för stora delar av södra Sverige och i till exempel Småland har det lokalt kommit uppåt 20 centimeter snö. Trafikverket uppmanar bilister att tänka till innan de ger sig ut på vägarna.

Hos däckservicekedjan Däckia får kunderna en kallelse då de ska infinna sig för däckbyte. Dag Falkström, kundansvarig på företaget, säger att trycket är ganska stort.

– Det är klart att vädret att gör att många tänker på att byta däck. Inte bara på personbilarna, det är även lastbilarna som kör på sina däck så länge de kan.

Ungefär hälften väljer dubbdäck och hälften någon form av friktionsdäck, antingen av nordisk eller europeisk sort. Andelen dubbade däck minskar dock, enligt Dag Falkström.

– Det säljs mer och mer dubbfritt. Det är där man lägger mest krut och forskning.

Däckbytarsäsongen drog igång redan i början av oktober och väntas hålla på november ut. Då är det dock ganska sent med ett däckbyte, enligt Falkström.

ANNONS

Stoppa myggen! Nu är det SPECIALPRIS på myggmedel! VINNARE av Aftonbladets test av bästa myggmedel 2022!

Extern länk från MEDS

Köp här!

Publisert: