År för år – här är ”Fantastiska fyran”

1994

NYHETER

Björn Söder, 18, går med i Sverigedemokraterna. Han har tidigare varit engagerad i det lokala skånska missnöjespartiet Framstegspartiet.

1995

Jimmie Åkesson, 16, blir medlem i Sverigedemokraterna. Han är samtidigt med i Moderat skolungdom.

1998

Richard Jomshof, 29, och Mattias Karlsson, 21, går med i Sverigedemokraterna. Jomshof har tidigare varit engagerad i både Moderaterna, Framstegspartiet och Svensk Samling. När Svensk Samling går in i SD gör även Jomshof det. Samma år väljs Jimmie Åkesson in i Sölvesborgs kommunfullmäktige för SD.

1999

Mattias Karlsson börjar plugga statskunskap i Lund. Där finns sedan tidigare Jimmie Åkesson som också studerar statskunskap, Björn Söder som ska bli civilingenjör och Richard Jomshof som utökar sin lärarexamen. De blir vänner och bildar Nationaldemokratiska studentföreningen tillsammans och umgås intensivt. De spelar ”Svea rike”, hyllar Karl XII och drömmer om att ta över SD. Ett steg närmare drömmen kommer när Richard Jomshof utses till chefredaktör för partiets främsta informationskanal, partitidningen SD-Kuriren.

2000

Kompisgänget lyckas få Åkesson vald till ordförande i ungdomsförbundet.

2001

En utbrytargruppering som leds av två uteslutna Sverigedemokrater lämnar partiet och bildar rasistiska Nationaldemokraterna. Därmed försvinner flera av de personer som varit besvärande för Åkesson som vill göra partiet mer rumsrent.

2005

Jimmie Åkesson tar nästa stora kliv i karriären. Han är valberedningens kompromisskandidat och får en majoritet av rösterna i partiledarvalet. Den han slår ut är dåvarande partiledaren Mikael Jansson från Göteborg, nu riksdagsledamot.

I sin programförklaring slår Åkesson fast att partiet ”ska slipa ned träffytorna och inte lämna så många blottor till sina politiska motståndare”.

2006

Sverigedemokraterna får 2,93 procent av rösterna och misslyckas med att ta steget in i riksdagen. Men i kommunerna har partiet stärkts. Jimmie Åkesson och hans närmaste inser att pengar är makt och stärker sitt grepp om partiet genom att besluta att alla lokalavdelningar måste skicka hälften av sitt lokala partistöd till riksorganisationen.

2009

Jimmie Åkesson och Björn Söder finns bland dem som avslöjas av radioprogrammet ”Kaliber” med att sjunga vit makt-sånger ombord på en färja till Tallinn. Åkesson gör avbön men Söder menar att sångernas texter inte alls är rasistiska.

2010

Segerrusiga Sverigedemokrater skanderar ”Jimmie Åkesson sha-la-la-la-la” på partiets valvaka i en källarlokal på Gärdet i Stockholm. Fyran strålar av lycka, deras plan har lyckats. Partiet har samlat 5,7 procent av rösterna och har tagit steget in i riksdagen.

Källa: ”Ut ur skuggan – en kritisk granskning av Sverigedemokraterna” av Mikael Ekman och Daniel Poohl, ”Jag är inte rabiat, jag äter pizza” av Niklas Orrenius samt en rad intervjuer.

ARTIKELN HANDLAR OM