SD tiger om sin historia

Av: Anette Holmqvist, Erik Wiman

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Vi granskar den tillsammans med Expo

Foto: magnus wennman

1995 gick Jimmie Åkesson med i Sverigedemokraterna.

I ett parti med djupa rötter i den svenska nynazismen såg han framtiden.

Det tog 15 år att uppfylla drömmen: Den 19 september förra året fick Sverige ett främlingsfientligt riksdagsparti.

Nu har 102 dagar passerat.

Men vilka är de nya 20 folkvalda makthavarna? Vad vet vi om deras parti, dess historia, och vad har de uträttat?

I ett samarbete med tidningen Expo har Aftonbladet granskat Sverigedemokraterna.

Vi har varit närgångna. Pratat med vänner, grannar och föräldrar till de nya riksdagsledamöterna för att ta reda på vilka de är, vad de står för och hur de lyckades tvätta bort den högerextrema stämpeln och ta sitt parti innanför riksdagens dörrar.

Själva undviker de att prata om det förflutna, men Expos unika bilder ur partiets egna propagandafilmer, fotografier och flygblad avslöjar de historiska kopplingarna till nynazismen.

Vi har rest genom Sverige och träffat dem som röstade. 92-åringen som drömmer om ett Sverige utan färgade, arbetaren som valde SD före Sahlin, civilingenjören från Karlskrona och fjällbonden som är förbannad på samernas privilegier och tog Jimmie Åkesson till hjälp. De ser alla framtiden i SD.

I en unik undersökning berättar SD:s väljare vad de är mest rädda för, vem som egentligen är svensk och vad som på riktigt är svenskt.

Vi kan också avslöja partiets framtidsplan: Hur Jimmie Åkesson vill bygga ett regeringsparti med nya, oväntade väljargrupper, långt borta från de missnöjda, lågutbildade unga landsortsmännen där allt startade.

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN