”Grön blob” föder fram nya stjärnor

avAnders Munck

Upptäcktes av lärare

Den är grön, ser ut att glöda och är lika stor som Vintergatan.

Den bisarra "bloben" 650 miljoner ljusår bort är en gåta för forskarna.

– Vi har sett att den föder nya planeter, säger Bill Keel, astronom på University of Alabama.

Hanny van Arkel, lärare i grundskolan, var den som först såg den gröna ansamlingen.

Hon deltog i ett projekt där frivilliga fick titta på teleskopbilder på avlägsna delar av rymden och hjälpa till att hitta nya himlakroppar. Det var för tre år sedan.

650 miljoner ljusår bort

– På fotot jag tittade på såg den ut som en blå fläck, säger Hanny van Arkel till AP.

Nu har det gigantiska Hubbelteleskopet för första gången riktats mot det avlägsna objektet. I större förstoring ser det snarare ut som en en "grön blob" än en blå fläck, skriver AP.

Den har samma storlek som Vintergatan och är belägen ofantliga 650 miljoner ljusår bort i ett avlägset område med få stjärnor. Ett ljusår motsvarar 9,46 biljoner kilometer.

Består av vätgas

Efter att ha studerat blobben och dess omgivning har forskaren Bill Keel kommit fram till att den består av vätgas, och att nya stjärnor faktiskt har skapats ur den. De nya stjärnorna är ett par miljoner år gamla - purunga med astronomers mått.

– Stjärnorna ligger väldigt ensamt mitt i ingenstans, säger Bill Keel.

Extremt ljusstark

Bloben får sitt starka gröna ljus av en kvasar i närheten. En kvasar kan beskrivas som en extremt ljusstark kärna av en galax.

Sedan Hanny van Arkel hittade bloben 2007 har forskarna letat mer aktivit efter liknande gasansamlingar. Hittills har man hittat 18 stycken.