Minusgrader i hela landet

NYHETER

Klass 2-varning över Norrbottenskusten

Till de som stretar emot och sitter på uteserveringen i hopp om att sommaren lever: Tyvärr.

På söndag sveper kylan in – över hela Sverige.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning över Norrbottenkusten under fredagen. Det är vattenstånd på upp till 120 centimeter över det normala som kan ställa till det i nordöstra Bottenviken.

– I samband med det blir det ganska blåsigt där uppe, och vattnet pressas mot land av vinden. Därför vi får högt vattenstånd längst Norrbottenkusten. Konsekvenserna av det är att vägar som ligger vid kusten riskerar att översvämmas, säger Emelie Karlsson, meteorolog vid SMHI.

Kulingvind

Vindstyrkorna kan bli rejäla och nå nivåer av 22-23 meter per sekund. För att det ska räknas som storm krävs styrkor över 25 meter per sekund.

Den värsta vinden kommer att dra in över natten och morgontimmarna. Även Västerbottenkusten kommer att få sin beskärda del av blåsten.

Temperaturerna kommer under fredag och lördag att vara beskedliga, runt 10-12 grader i Götaland och Svealand. Några grader kallare förväntas i norr.

Men på söndag drar kylan in.

Regn och kyla

– Den riktiga kalluften ser ut att dra ner över sena lördagen och söndag. Söndag morgon kan vi ha minusgrader hyfsat långt ner i landet. Natt mot söndag är det minusgrader i inre Götaland, Svealand och hela Norrland, säger Emelie Karlsson.

Senare under söndagen kommer stora delar av Sverige också drabbas av regnskurar enligt SMHI.

ARTIKELN HANDLAR OM

Väder