Nyheter

Stajla bostaden – tjäna tusenlappar

Av: 

Monica Karlstein

NYHETER

Bli en vinnare med de smarta inredningsgreppen

EFTER: Med enkla medel går det av skapa ett helt nytt intryck av sin lägenhet.
EFTER: Med enkla medel går det av skapa ett helt nytt intryck av sin lägenhet.

Kikar du på bostadssajterna och drömmer om ett nytt hem? Sommartid är inget drömläge för att sälja – särskilt inte i år.

43 procent av mäklarna tror på sjunkande priser.*

– Det är helt klart en nedtonad prognos, även om sommarmånaderna brukar vara lite lugnare, säger Claudia Wörmann, analysansvarig på Mäklarsamfundet.

Men att sälja nu behöver inte vara fel.

– Har du en fin bostad kan det vara läge att sälja. Ljusa, fräscha bostäder med fina ytskikt är som attraktivast nu. Renoveringsobjekt är inte längre lika eftertraktat. 15 procent kontantinsats och renoveringskostnad blir för många en utgift för mycket, säger Claudia Wörmann.

Färgvalet har betydelse

Homestyling har snabbt blivit ett väletablerat begrepp och många mäklarföretag samarbetar med inredningsstylister. Men du behöver inte spendera tusenlappar. Fixar du till bostaden på egen hand kan du tjäna en rejäl hacka.

– Inredning och färgval spelar jättestor roll när du säljer. En medioker lägenhet blir lätt attraktiv med styling. Det handlar mycket om psykologi, att skapa en välkomnande miljö som många vill bo i, säger Wiveca Frisell, kontorschef på Svenska Mäklarhuset i Sundbyberg.

– Med vita väggar, gröna blommor och diskreta färgklickar i form av kuddar eller filtar kommer du långt.

För Wiveca och hennes kollegor är styling en självklar del i säljprocessen och de erbjuder sina kunder speciella stylingmöten där de diskuterar vad som kan förbättras i varje rum. Wiveca berättar om en lägenhet som nyligen såldes för tvåhundratusen mer än vad hon trodde var möjligt. Hon är övertygad om att det var säljarens förtjänst som hade gjort så fint i lägenheten.

– Att snygga till och plocka undan inför fotograferingen är viktigt. Det kan avgöra om spekulanterna överhuvudtaget kommer till visningen, säger Johan Hjalmarsson, kontorschef för Länsförsäkringar fastighetsförmedling i Norrtälje.

”Ger det lilla extra”

Både Wiveca Frisell och Johan Hjalmarsson menar att styling handlar om att försköna – inte att dölja skavanker.

– Det får inte bli för hårdstylat, det måste ge en ärlig bild av bostaden så att de som kommer till visningen inte blir besvikna. Styling kan ge det lilla extra men inte förändra givna förutsättningar. Bostadens skick är fortfarande en viktig faktor, säger Johan Hjalmarsson.

EFTER: Med enkla medel går det av skapa ett helt nytt intryck av sin lägenhet.

Vardagsrum

Inredningsproffset Anita Martinez Beijer från Agent Home var en av de första som tog homestaging till Sverige. Här delar hon med sig av sina bästa tips.

FÖRE: Tänk på att gömma undan sladdar och personliga fotografier.

Skapa trivsel

Mysiga miljöer lockar. Plocka undan personliga prylar som räkningspärmar, fotografier och filmer. Skapa hemtrevnad med detaljer i samma färgskala, som kuddar och plädar.

Göm teknik

Sladdar som samlar damm är ett vanligt misstag och går snabbt att åtgärda. Teknikprylar som stora högtalare ger ett rörigt intryck.

EFTER: Kuddar och gardiner gör att sovrummet ser mer inbjudande ut.

Sovrum

FÖRE: Sovrummet.

Skapa lyxkänsla

Mycket textilier skapar en lyxig känsla. Gärna långa svepande gardiner, en fluffig matta och mjuka detaljer.

Bädda vackert

Bädda med fluffiga täcken och överkast. Gärna i flera lager och många kuddar som sticker upp ur sängen.

Hela huset

Lägg fokus på annonsen

Försäljningen börjar redan med annonsen, den måste sticka ut och kräver en skicklig fotograf. Men mest av allt handlar det om förberedelserna. Undvik mönster. Många personliga saker och grälla mönster blir lätt rörigt på bild.

Städa och laga

Köparen vill ha en omhändertagen bostad. Städat ger ett trevligt intryck. Åtgärda skavanker – hål i väggar, skeva handtag och droppande kranar. Plocka bort mer än du tror.

Välj belysning

För få belysningspunkter är ett vanligt misstag. Möblera med mycket belysning i olika styrkor och på olika nivåer.

Plocka in växter

Växter för in liv i bostaden. Variera mellan gröna krukväxter och vackra snittblommor.

Hallen

Förstärk första intrycket

Hallen är det spekulanterna ser och de ska känna sig välkomna. En väl ljussatt hall bjuder in. Skapa ett vackert stilleben – en vas med blommor eller en lampa som pryder hallmöbeln.

Skapa rymd

Plocka gärna undan den där praktiska men skrymmande byrån så upplevs hallen större. Häng in ytterkläder och skor i garderoben.

EFTER: Ett tips är att använda sig av blommor och frukter i köket för att skapa en fräsch känsla.

Kök

FÖRE: Köket i lägenheten.

Väck lusten

Köket ska förknippas med rolig matlagning och trevliga stunder. Förstärk det med någon läcker flaska olivolja och snygga kökshanddukar. Ställ undan diskmedel, trasor och borstar.

Duka upp frukt

Säsongens grönsaker vackert upplagda i en skål på köksbänken eller en skål färgglada frukter på köksbordet blir en fin färgklick och tillför en fräsch känsla.

ANNONS

Ellos Badkläder! Baddräkter och bikinis med hög midja, shapingeffekt i fina färger till ett bra pris!

Extern länk från Ellos

Shoppa här

Publisert: