Mysteriet med bojen

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Rörde sig snabbt i vattnet

1 av 2 | Foto: Mikael Korander
Besättningen på båten den aktuella dagen. Från vänster: Pelle Hedblom, Malin Korander, Camilla Forsström, Niclas Forsström, Åsa Hedblom.

Bojen rörde sig snabbt och rakt fram genom vattnet i Bohusläns skärgård.

Malin Korander, 40, och hennes vänner tog genast upp kameran och filmade.

– Vi fick intrycket av att den fastnat i en ubåt, säger hon.

Mystiken tätnar kring "undervattensverksamheten" i Göteborgs norra skärgård. I början av september hyrde Malin och Mikael Korander från Borås en segelbåt tillsammans med sina vänner. De spanade efter tumlare, men ungefär två sjömil söder om Måseskär fick de i stället se en vit boj som rörde sig snabbt genom vattnet. Malin Korander tog genast upp kameran och filmade.

– Vi trodde först att det var en tumlare som lekte med en boj. Men bojen rörde sig så pass snabbt och rakt genom vattnet att vi misstänkte att det var något annat som låg bakom bojens märkliga rörelser, säger hon.

Kan inte slå bort tanken

Nu kan vännerna inte slå bort tanken att det skulle kunna vara en ubåt som bojen fastnat i.

– Med tanke på militärens närvaro i området och den senaste tidens rapporter är det kanske inte helt omöjligt. Vi är väldigt nyfikna och vill gärna veta vad det egentligen var vi såg, säger hon.

Niklas Forsström som också var med på båten ringde till Sjöräddningssällskapet på Käringön som omedelbart åkte ut för att se vad som försiggick ute i vattnet.

Kan vara synvilla

Anders Bagge, sjöräddningsskeppare, menar att det rör sig om en synvilla.

– Det är strömt i vattnet. Bojen ligger stilla, men det ser ut som att den rör sig rakt inåt land. Det är en ganska vanlig företeelse, säger han.

Malin och Mikael Korander har nu skickat in filmen till Försvarsmakten.

Publicerad: