Kungens vän dömd till fängelse

”jag hade ingen koll” Christer Gustafsson pekades ut som kungens ”tjejfixare” i boken ”Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken”. Nu har han dömts till ett år och fem månaders fängelse för grovt bokföringsbrott.
”jag hade ingen koll” Christer Gustafsson pekades ut som kungens ”tjejfixare” i boken ”Carl XVI Gustaf - Den motvillige monarken”. Nu har han dömts till ett år och fem månaders fängelse för grovt bokföringsbrott.

Han var kungens tjejfixare.

Nu har Christer Gustafsson, 61, dömts till fängelse för grovt bokföringsbrott.

– Det är ruggigt pinsamt. Jag hade ingen koll, säger han.

I skandalboken ”Carl XVI Gustaf – Den motvillige monarken” beskrivs Christer Gustafsson som en kunglig tjejfixare. Han fanns med på fester med kungen och ringde in unga kvinnor till middagarna.

Nu har han dömts till ett års fängelse och fått fem års näringsförbud efter en härva där flera miljoner kronor har förskingrats.

”Ett sätt att luska”

Christer Gustafsson åtalades, tillsammans med tre andra, för bokföringsbrott.

– De har haft två bolag dit det har kommit in nästan 6 miljoner kronor som inte har bokförts. De här pengarna har använts för att täcka upp för svarta löner, antingen hos dem själva eller hos andra bolag. Det är ett klassiskt sätt att fuska, säger Ove Jäverfelt, vice chefsåklagare.

– Jag anser att de har begått de här brotten för att lura staten på moms och ­arbetsgivaravgifter på upp till tre miljoner.

Christer Gustafsson och hans advokat skyller allt på slarv – och ren dumhet.

– Det är slarv från min kompanjon. Jag har inte gjort något fel alls. Jag hade ingen koll över huvud taget. Vi ska överklaga det hela, säger Gustafsson.

– Det är ruggigt pinsamt, så fruktansvärt pinsamt.

Så du menar att du inte har något ansvar för att pengarna inte bokfördes?

– I och med att jag är med i bolaget så har jag ett ansvar. Men jag släppte kontrollen.

”Har varit dum”

Enligt sin advokat Teodor Leffler erkänner Gustafsson att vissa transaktioner inte har bokförts, men han menar att det inte fanns något brottsligt uppsåt.

– Han har varit dum och aningslös och gjort en massa saker som han inte borde ha gjort, säger advokaten.

– Men åklagarens gärningsbeskrivning, att han ska ha lagt upp en plan tillsammans med den andra åtalade för att bedriva en ekobrottsverksamhet – det stämmer inte.

Publisert: