Nu ska åtal väckas mot Niklas Eliasson

Av: Linda Hjertén

Publicerad:
Uppdaterad:

Misstänks för en lång serie överfall mot kvinnor

På måndag väcks det omfattande åtalet mot Niklas Eliasson.

Han har kallats Sveriges värsta våldtäktsman – och 24-åringen kommer att åtalas för 17 brott mot 15 olika kvinnor.

Niklas Eliasson.
Foto: PRIVAT
Niklas Eliasson.

Det mesta i åtalet kommer att vara sekretessbelagt med hänsyn till offren. Men klart står att Eliasson kommer att åtalas för en lång serie brott, en serie som spänner över fem års tid.

Misstankarna gäller två grova våldtäkter, en våldtäkt, fem fall av försök till våldtäkt, ett fall av försök till rån, fyra fall av misshandel, och två fall av sexuellt ofredande.

"Vill berätta"

Eliasson själv har erkänt samtliga brott och har enligt åklagaren försökt att berätta så mycket som möjligt under de många förhör som hållts med honom.

– Han vill berätta känns det som, han försöker att minnas och är samarbetsvillig, har åklagare Pia Åsberg tidigare sagt till Aftonbladet.

Även Eliassons advokat Margareta Arvidsson har berättat att hennes klient känner ett behov av att berätta det han tidigare har förträngt för sig själv men att det samtidigt innebär ångest.

DNA

Under flera år levde kvinnor i Örebro i skräck för den man som överföll bakifrån i skydd av mörkret.

Men i oktober i fjol fick överfallsserien ett slut då den 24-årige Örebroaren greps på en adress som tillhör en nära släkting. Hans dna kunde då knytas till flera överfall. Bara dagen innan hade han försökt våldta tre kvinnor.

Publicerad: