De protesterar mot förtrycket

NYHETER

21-årige Yahya förlorade sin storebror i går

1 av 4 | Foto: Förlorade sin bror Den 21-årige asylsökande Yahya Edriss 42-årige bror Nasser Edriss Mohamed Shemi dödades utanför militärhögkvarteret i Tripoli på söndagen.

Cirka 50 demonstranter samlades på måndagen utanför Libyens ambassad i Stockholm.

– Vi protesterar mot förtrycket, diktaturen och fascismen. Mot Gaddafi som har styrt landet i över 41 år, säger Abdu Salam Dekler, 56, till Aftonbladet.

På en vintrig och trafikerad Valhallavägen i Stockholm samlades demonstranterna.

”Libyen, Libyen, Libyen”, skanderade männen och visade plakat med texterna "Folket vill störta regimen" och "Stoppa morden i Libyen".

De demonstrerade mot Libyens ledare Muammar Gaddafi. En man som tog makten genom en statskupp för över 40 år sedan och efter det styrt landet med järnhand.

Sköts i huvudet

Den 21-årige asylsökande Yahya Edriss står vid ambassaden, mitt bland de skanderande demonstranterna. Han är mer tyst, sammanbiten. I hans mörka ögon syns en sorg och en vrede.

Yahya Edriss berättar att hans 42-årige bror Nasser Edriss Mohamed Shemi dödades utanför militärhögkvarteret i Tripoli på söndagen.

– Han sköts ihjäl när han demonstrerade. De sköt honom i huvudet, berättar han.

Yahya Edriss flydde från Libyen för att söka asyl i Sverige. Han säger att han nu känner sig ännu mer motiverad att åka tillbaka hem för att fortsätta kampen mot Gaddafis förtryck.

"Kan inte bli sämre"

Han är inte ensam om sin kamplust. Abdu Salam Dekler, har bott i Sverige sedan 1976 men har även han familj kvar i landet. Han har inte talat med dem nu på tre veckor.

– Det är svårt att komma fram på telefon. Mycket svårt, säger han.

Men trots det är han inte alltför oroad.

– Jag är glad. Det kan inte bli sämre än det har varit, bara bättre.

Utvisningshotade

Oppositionsaktivisten Shaban Elgale, 50, menar att slutet är nära för Gaddafis styre över Libyen.

– Hans dagar är räknade, säger han.

Shaban är upprörd över världens brist på intresse för Libyen och menar att det är hög tid att alla vänder sina blickar dit och ser vad som händer.

– Vi vill att det internationella samfundet ser oss. Att landet får frihet och rättvisa. Ner med diktaturen! utbrister han upprört.

Shaban har också släkt i Libyen men säger att även om det såklart finns en viss oro, är han inte rädd. Mer oroad är han för de libyer som i dag är utvisningshotade och sitter i Migrationsverkets förvar i väntan på att skickas tillbaka.

– Jag uppmanar svenska Migrationsverket och våra politiker att släppa dem fria! De riskerar att bli mördade om de återvänder. De måste få vara kvar i Sverige!

Tog ner flaggan

Jubel uppstod när ambassaden gick med på demonstranternas krav om att ta ner den gröna flaggan som hängde utanför fasaden. En flagga som togs i bruk 1977 på Muammar Gaddafis befallning.

Demonstranterna visade upp den gamla flaggan med sina ränder i rött, svart och grönt och månskära samt stjärna i vitt.

– Det är så här vår flagga ser ut. Den borde upp på ambassadens hus, utbrast en man stolt och lät flaggan fladdra för vinden.

Sagt upp sig

Senare på dagen rapporterar TT att tre personer som säger sig vara anställda vid Libyens ambassad i Stockholm har lämnat ett protestbrev till TT där det står att de sagt upp sig.

"Vi, undertecknad personal vid libyska ambassaden i Stockholm, fördömer det folkmord som äger rum i Libyen på civila… Vi finner situationen outhärdlig för oss: vi vill inte vara passiva när vi ser blod utgjutas och människor reser sig trots uppenbara risker. Därför säger vi upp oss i protest och uppmanar andra att göra likadant", heter det i brevet från de tre namngivna personerna.