Hemligt vem som ska ärva

NYHETER

Lena Nyman dog utan några större tillgångar

Foto: Foto: ANDERS WIKLUND/SCANPIX
inga egna barn Lena Nyman hade inga egna barn som kan ärva henne, men tre syskonbarn. En utomstående person, som av anhöriga pekas ut som en möjlig arvinge, är nära vännen och scenografen Leo Saukkala.

Hon har hyllats över hela världen som en av Sveriges bästa skådespelare.

Men Lena Nymans arv är ingen skattkista – det handlar om runt en halv miljon kronor.

Flera arvingar finns i hennes testamente som ligger gömt på ett kontor i Örebro.

Lena Nyman var bara elva år när hon debuterade.

Sedan dess har hon haft en bred karriär inom allt från Hasse och Tages revyer och egna skivor till tunga roller på Dramaten. Även internationellt blev hon känd, främst som en skådespelare som tänjde på gränserna i klassikern ”Jag är nyfiken – gul”.

Men några större materiella rikedomar tycks det aldrig ha blivit för den folkkära skådespelerskan. Enligt en person med insyn i Nymans ekonomi handlar det om runt en halv miljon kronor som Lena Nyman lämnar efter sig.

Rör flera personer

Mats Nilemar, hennes agent på Desert Business, vill inte bekräfta summan men säger:

– Det handlar inte om några större summor.

Vilka som ska ärva Lena Nyman är en väl bevarad hemlighet.

Svaret ligger gömt i hennes testamente som finns i ett kuvert på ett kontor i Örebro där hennes agent huserar. Men klart är att det rör sig om flera personer.

– Hon hade inga egna barn men det finns syskonbarn. De personer som är aktuella kommer att få reda på det, säger agenten Mats Nilemar.

Men de tre syskonbarnen, alla i 30-årsåldern, behöver inte vara de enda namnen i testamentet. En utomstående person, som av anhöriga pekas ut som en möjlig arvinge, är nära vännen och scenografen Leo Saukkala.

”Inga besked”

– Jag har inte fått något besked.

Sedan tidigare står det klart att teaterminnen – som brev, fotografier, affischer, och manus – skänks till Teatermuseet i Stockholm.