Härdsmälta – i tre reaktorer

avSofi Tagesson

Experter har sedan katastrofen inträffade den 11 mars hävdat att Japan försöker mörka hur allvarligt läget på kärnkraftverket Fukushima är. Nu får de rätt.

Härdsmälta har inträffat i tre av reaktorerna på kärnkraftverket.

På tisdagen bekräftade Tepco, som äger kärnkraftverket i Fukushima, att härdsmälta inträffat i totalt tre reaktorer efter jordbävningen som drabbade Japan i mars.

Tidigare har bara en partiell härdsmälta bekräftats, i reaktor 1.

Även reaktor 2 och 3 drabbade

Kärnbränslet i totalt tre reaktorer, reaktor 1, 2 och 3, har smält och sjunkit till botten av reaktorn. Mätningar visar att endast en liten del av kärnbränslet har runnit ut – det mesta har legat kvar i reaktorn och kunnat kylas med det vatten som pumpats in.

– Den största delen av de smälta bränslet verkar ligga kvar på botten av reaktorn, och vi tror inte att det finns några stora hål, säger Tepcos talesman Junichi Matsumoto till Japan Times.

Det finns dock risk att härdsmältorna i reaktor 2 och 3 kan ha skadat delar av reaktorn, till exempel ledningar.

Vattennivån kan ha varit för låg

Tepco misstänker nu att det kan ha varit fel på de mätinstrument som visar vattennivån i reaktorerna. I så fall kan vattennivån ha varit lägre än de trodde – och kärnbränslet legat blottat, och därför smält.

Om det stämmer inträffade härdsmältan inom fyra dygn efter det att jordbävningen och den efterföljande tsunamin drabbade Japan.

Vattentankarna snart fulla

Under måndagen meddelade Tepco att behållarna, dit det radioaktiva vattnet pumpas när det lämnar reaktorerna, snart är fulla. Detta ökar risken för att de ska svämma över och mer radioaktivt vatten hamna i havet.  Tepco arbetar nu för att hinna skaffa fler behållare till det använda vattnet.

ARTIKELN HANDLAR OM