Arktisk sjö kan ändra klimatet

Av: Victor Stenquist

Publicerad:
Uppdaterad:

Smältvatten kan ge kyla i Europa varnar forskare

En massiv samling sötvatten vid Arktis riskerar att påverka de livsviktiga havsströmmarna.

Forskare varnar för att vattnet kan påverka havet – och göra Europas klimat kallare.

Det är vatten från sibiriska och kanadensiska floder som dumpats i Arktiska havet som tillsammans med smältande havsisar har orsakat en ovanlig förändring.

En enorm samling sötvatten riskerar nämligen att rinna ut i Atlanten, vilket kan få allvarliga konsekvenser.

– Om det rinner ut i Atlanten kan tillströmningen av sötvatten, i värsta fall, påverka den havsström som för med värme från tropikerna till de europeiska kusterna, säger den nederländska oceanografen Laura De Steur.

Stor ökning

Enligt den tyske forskaren Benjaemin Rabe har mängden sötvatten i Arktis ökat med 20 procent, eller 8 400 kubikkilometer, sedan 90-talet. Det motsvarar dubbelt så mycket som i afrikanska Victoriasjön, enligt AP.

– Det är viktigt att fortsätta bevaka detta för att se om det kan ta sig till Atlanten, där det potentiellt kan påverka Golfströmmen och den thermohalina cirkulationen, säger De Steur.

Den thermohalina cirkulationen är den vattencirkulation som förekommer i djuphavet, och har stor betydelse för klimatet på jorden.

EU-initiativ

De två forskarna ingår i ett EU-baserat initiativ kallat Clamer där man sammanställer och publicerar information från 300 EU-finansierade forskningsprojekt som undersöker klimatförändringar och marinekologi. Forskningen som redovisats har pågått sedan 13 år tillbaka och publicerades under tisdagen vid Alfred Wegener-institutet i Bremerhaven, Tyskland.

Publicerad: