Gaddafi beredd till dialog

Men rebellernas övergångsråd avböjer

Muammar Gaddafi vill inleda en dialog med rebellerna.

Men rebellerna avböjer.

– Vi ser dem som kriminella. Vi kommer att gripa dem mycket snart, säger Mahmoud Shamman, informationsansvarig i rebellernas övergångsråd, NTC.

Muammar Gaddafi vill, genom sin son Saadi, inleda en dialog med de oppositionella rebellerna i Libyen, uppger hans talesperson Moussa Ibrahim. Den avsatte diktatorn, som är på flykt, uppges ha sagt att målet med samtalen skulle vara ett "överförande av makten", rapporterar BBC.

Men rebellerna har, enligt AP, avböjt.

– Att prata om förhandlingar är en dagdröm om det som finns kvar av diktaturen, säger Mahmoud Shamman.

Oppositionens rebellsoldater kontrollerar stora delar av Libyen. De antar att Gaddafi håller sig gömd i landet – trots rykten om att han flytt bland annat till Algeriet.

Fokuserar på Gaddafis hemstad

Rebellerna säger att de nu har tagit övet staden Bin Jawwad – och fortsätter nu österut mot Gaddafis hemstad Sirte, ett av Gaddafis sista starka fästen. I första hand sker förhandlingar med regimtrogna stamledare – men samtidigt mobiliseras soldater och militär utrustning, och oppositionen hotar med att anfalla staden om stamledarna inte ger sig.

Enligt Mohammed al-Rajali, talesman för rebellerna i östra Libyen, flydde regimens trupper från Bin Jawad, och det är troligt att de nu tar sig till Sirte för att förstärka Gaddafis styrkor där.

Det kommer att ta rebellerna minst tio dagar att inta Gaddafis hemstad Sirte, förutspådde en av rebellernas befälhavare i en intervju med Reuters på söndagen.

Överste Salem Muftah al-Refaidy uppger att det pågår förhandlingar med de Gaddafi-lojala trupperna i staden om att låta staden kapitulera, snarare än att besegras i strid.

"Målet inte blodbad"

– Vårt mål är inte ett blodbad, utan befrielse. Vi vill inte ha mer blodspillan, särskilt inte bland de civila: barn, äldre, kvinnor, sade al-Refaidy.

Rebellerna hoppas att Nato ska bomba missilramper och möjliga vapenförråd i Sirte, uppger Skynews.

– Vad vi fruktar mest är kemiska vapen och långdistansrobotar, säger Fadl-Allah Haroun enligt Skynews.

Publisert: