Victoria och Daniel hälsade nya svenskar välkomna

Kronprinsessan Victoria och prins Daniel hejade och vinkade till de nya svenskarna.

600 nyblivna svenska medborgare var samlade i Stockholms stadshus för att delta i nationaldagens medborgarskapsceremoni.

3 523 blev svenska medborgare i Stockholm i fjol. Av dem tackade omkring 600 ja till att delta i den årliga ceremonin. Kön ringlade sig lång inne på borggården upp mot stadshuset.

Prinsessan Victoria och prins Daniel anlände sist och hälsades välkomna av finansborgarrådet Sten Nordin (M) och Stockholms fullmäktigeordförande Margareta Björk (M).

– Vad trevligt, sa Victoria när hon klev ur bilen.

Hur känns det att vara prins på nationaldagen? var första frågan till prins Daniel på stadshustrappan när paret anlände vid 15-tiden.

– Mycket bra, svarade den leende prinsen raskt.

"Extra högtidligt"

Inne i Blå hallen gick Victoria och Daniel sakta uppför mellangången, och många, både vuxna och barn, ville hälsa på dem.

– Det är extra roligt och högtidligt i dag att kronprinsessan Victoria och prins Daniel deltar under medborgarskapsceremonin och på så vis visar hur viktigt det är, sa Sten Nordin.

Nordin talade om att Sverige varit ett land med snäv tolerans, som många flytt ifrån till Amerika.

– Nu värnar vi om att samhället ska hålla ihop. Varmt välkomna till Stockholm, till Sverige och till ert medborgarskap, sa Sten Nordin.

Nationaldagskören, bestående av runt 150 sångare, de flesta i folkdräkt, från Sveriges körförbund, sjöng bland annat nationalsången.

Nelson Mandela-priset delades ut

Under ceremonin fick Pelle Friman, lärare i svenska för invandrare, SFI, ta emot Nelson Mandela-priset för att ha startat föreningen Internationella bekantskaper, ett nätverk som verkar för att föra ihop infödda svenskar och SFI-studenter.

Ulla Hamilton, trafik- och arbetsmarknadsborgarråd, pratade om Sveriges tusenåriga historia av invandring inför att hon delade ut priset.

Barbara Sobota, 30, från Polen stod långt bak och sjöng med i nationalsången med dottern Gabriella, 2 månader, sovandes i famnen.

– Det är väldigt kärt att välkomnas som medborgare i Sverige med en sådan här ceremoni, säger Barbara Sobota till Aftonbladet.

Margareta Björck (M), ordförande i Stockholm stads kommunfullmäktige, inledde med att berätta om det av tre kronor krönta Stadshuset. Hon påminde om att nationaldagen har rötter långt tillbaka i tiden: Gustav Vasa blev vald till konung 6 juni 1523 och sedan dess har datumet återkommit under formandet av det demokratiska Sverige.

"En dag av samförstånd"

Först firades svenska flaggans dag detta datum och sedan 2005 är nationaldagen en helgdag.

– En dag av samförstånd mellan alla svenskar oavsett politisk färg och oavsett varifrån vi kommer, påminde Margareta Björck (M), kommunfullmäktiges ordförande, om.

Medborgarskapsceremonien, där nyblivna svenska medborgare hälsas välkomna, äger i dag rum i flera svenska städer - bland annat Göteborg.

Publisert: